onsdag 6 maj 2015

Seger för hyresgästernas kamp när slumvärden lämnar Jordbro

Patrizia Immobilien KAG ger upp • Ny ägare och förvaltare lovar tredubblade satsningar samt mögelsanering utan hyreshöjning
Fullsatt möte med Rusta upp Jordbro

Över 60 hyresgäster samlades igår på möte med nätverket Rusta upp Jordbro, för utfrågningen av den nya förvaltaren Graflunds.

Mattias Bernhardson (RS)
Den stora frågan var om rätten till att få mögel och vattenskador sanerade med stambyte av de gamla rören, utan att hyresgäster måste gå med på hyreshöjningar, vilket mötets konferencier Mattias Bernhardsson frågade ut Graflunds områdeschef om:

– Vi kommer inte att höja hyran för att åtgärda mögel och vattenskador, vi tänker följa hyreslagen, var det raka beskedet från områdeschefen Conny Alkelöw.

Robert Bielecki (RS)
– Det är en stor förändring jämfört med tidigare förvaltning, som i strid med både hyreslag och underhållsavtal, krävde underskrift för topprenovering med hyreshöjning för att de skulle åtgärda problemen, kommenterar Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Rusta upp Jordbro.

– Att vi lyckades jaga iväg slumvärden och sätta löften om tredubblade satsningar på dagordningen är tack vare att vi hyresgäster gick ihop. Att vi fick hyresgäster att agera som en grupp, exempelvis genom mass-felanmälningsaktionen var viktigt, berättar Nina Hellman från nätverket Rusta upp Jordbro.


Bilder uppifrån:
Förslumning vid tomma bostäder.
Sprickor i många väggar.
Många källare ser "röriga" ut.
Många har levt med stora fuktskador i flera år
– Vår kampanj mot Patrizia Immobilien KAG drog dem under utredning av Södertörns miljö- och hälsovårdsförbund med hot om stora böter. Vi reste också krav på tvångsförvaltning i kommunfullmäktige. Vi hade ett starkt underlag för tvångsförvaltning. Detta blev än mer uppenbart när vi följde upp alla felanmälningar vi uppmanat hyresgästerna att göra och fann att 69 procent av dem var oåtgärdade sedan några månader tillbaka och därmed hade varit föremål för tvångsålägganden. När Patrizia insåg att de inte kunde vinna striden sålde de fastigheterna snabbt till kraftigt underpris, konstaterar Mattias Bernhardsson, som förutom i trappuppgångar och torg även drivit på i frågan i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

– När vi tog över förvaltningen fick vi en hel bunt med oåtgärdade felanmälningar. Vi har haft tre anställda som börjat jobba på att åtgärda dessa fel nu. Vi är inte säkra på att vi fått alla liggande felanmälningar. Men alla kan felanmäla till oss nu, sa Conny Alkelöw, Graflunds områdeschef på gårdagens stormöte.

– Jag har inte fått nåt åtgärdat på fem år, fyllde en hyresgäst i och undrade om Graflunds verkligen förstod vidden av vad som kommer krävas i upprustningsväg.

Flera talade på mötet om behovet av grundläggande besiktningar, att inte bara sköta felanmälningar en och en utan ett helhetsgrepp med följd av att nya saker måste åtgärdas igen och igen. Graflunds svarade att de får ta med sig frågan om en allmän besiktning är möjlig för hela beståndet men att de kommer besiktiga och protokollföra i de lägenheter som har ett större antal fel.
Graflunds besked var också att det kommer ta flera år att åtgärda alla stora problem.

– Om ni inte håller ert ord kommer vi att agera igen, som vi gjorde mot Patrizia, lovade Marcello Villareal från Rusta upp Jordbro under utfrågningen av Graflunds på mötet.

– Vi ska också följa upp, svarade Conny Alkelöw och syftade på de medel de behöver från ägaren för att genomföra upprustningen.

Den nya ägaren D. Carnegie & Co tar över den 1 juli och VD:n Ulf Nilsson har i samtal med RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson bekräftat uppgifterna att de tänker satsa 50 miljoner kronor per år för upprustningen, en tredubbling jämfört med tidigare.

– Jag frågade också specifikt om deras metod "bosystem", som innebär att när en lägenhet blir tom renoveras den till hög standard och en normhyra på cirka 1 340 kronor per kvadratmeter och år för en lägenhet på 77 kvadratmeter. 
Vid en renovering skulle alltså hyran för en lägenhet kunna höjas med mer än 20 procent. Ulf Nilsson har svarat mig att detta bara ska gälla tomma lägenheter, att hyresgäster som idag bor i mögeldrabbade lägenheter ska erbjudas att flytta till dessa renoverade. Men ingen ska tvingas att flytta till topprenoverat eller att den egna lägenheten blir topprenoverad. Detta behöver vi naturligtvis följa upp, säger Mattias Bernhardsson. 

Lena Johansson
– Bra att Patrizia är ute ur bilden, det är en stor seger i sig. Men vi tar inte ut några löften av Carnegie i förväg. Vi finns kvar och har koll, säger Lena Johansson, aktiv i nätverket Rusta upp Jordbro och i Rättvisepartiet Socialisterna.

Rusta upp Jordbro kommer även att motsätta sig hyreshöjningar i de allmänna hyresförhandlingarna:
– Mot Patrizia krävde vi rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år tvingats renovera själva för egna pengar. Det ser ut som ren slum på många platser trots de tidigare hyreshöjningar vi gick med på för att fixa detta. Ett minimum vi måste kräva av Carnegie och Graflunds är att hyrorna inte höjs alls de närmsta åren, säger Nina Hellman.


Bakgrund:
I november 2014 startade Rättvisepartiet Socialisterna en bostadskampanj med dörrknackning och massflygblad inför kampanjmöte. vattenskador och mögel dokumenterades och media informerades.
16-17 november 2014: SVT gör två stora uppslag om situationen i Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
18 november: Newsec säger upp avtalet som förvaltare åt Patrizia Immobilien KAG
19 november: Rättvisepartiet Socialisternas offentliga möte samlar 45 hyresgäster och föreningsaktiva där nätverket Rusta upp Jordbro bildas
24 november: Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund startar utredning av Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
8 december: RS utfrågning i kommunfullmäktige
15 december: Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor
7 februari 2015: 100 demonstrerar med Rusta upp Jordbro
1 april: Massflygbladsutdelning om hyresgästernas rätt till underhåll utan hyreshöjningar

Tidigare segrar i Haninge:
> Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal
> Laziz Sharifov får uppehållstillstånd
> Privat vårdbolag kastas ut från arrestvården efter oberoende utredning av dödsfall i arrest
> RS klimatåtgärdsförslag kom med i kommunens strategi
> 100 räddade lärarjobb, taklyftar till äldreomsorgen m m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.