tisdag 13 oktober 2015

Kommunen borde agera mot utvisningshotet mot Hanna

T.v: Hanna och läraren Tuija Kirvesmies.
T.h: Mattias Bernhardsson (RS) tog upp Hannas fall i kommunfullmäktige
Under gårdagens kommunfullmäktige tog Rättvisepartiet Socialisterna upp om situationen för den utvisningshotade haningeeleven Hanna och manade kommunledningen att ta ett uttalande för Hannas rätt till asyl.

– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har tillsammans med elever och lärare på Riksäpplet bildat kampanjen ”Låt Hanna stanna”. Hanna flydde från Etiopien som 16-åring efter att ha torterarats och våldtagits i fängelse. Migrationsverket har avslagit asylansökan och vill att hon åker tillbaka, trots att hon inte har några anhöriga kvar där samt riskerar att förföljas av diktaturen, förklarade Mattias Bernhardson (RS).

Mattias gick igenom hur Migrationsverket bryter mot sina egna riktlinjer:
– Nu är Hanna 21 år, har bott här i fem år och har bara ett år kvar på gymnasiet. Hon började introduktionsprogrammet här i Haninge när hon var 16 och nu går hon tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Trots att Migrationsverkets riktlinjer säger att den som inlett sina gymnasiestudier innan han eller hon fyllt 18 har rätt att fullfölja sina studier, så innebär Migrationsverkets beslut att hon kan utvisas när som helst, utan möjlighet att ta examen. Min fråga är om kommunledningen kan ta ett uttalande om att Hanna borde få uppehållstillstånd så att hon kan fullfölja sina studier och ta sin examen.

Kommunstyrelsen ordförande Meeri Wasberg (S) svarade att de ska sätta sig in i fallet och återkomma i frågan.
Under tiden fortsätter Rättvisepartiet Socialisterna kampanjen för asyl tillsammans med elever, lärare och Asylrörelen Stockholm. En demonstration har redan hållts vid riksdagen och fler initiativ planeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.