torsdag 29 oktober 2015

Expressens "antirasism"

I marginalen
Av Per Olsson

Omedelbart efter rasistdådet i Trollhättan hade Expressen en ledare där man hävdade att det var helt fel att ”koppla händelsen till den senaste tidens politiska debatt om de stora flyktingströmmarna”. Att mördaren gillade Sverigedemokraternas rasism hörde inte hit. Inte heller vad Expressen kallar borgerliga debattörers krav på ”minskade volymer” har spelat in.  Som om rasistmord sker i ett tomrum.

Någar dagar senare, den 26 oktober, efter att än fler asylboende hade satts i brand, ansåg Expressens ledarredaktion att det kanske ändå fanns skäl att varna för högerextremism eftersom Sverige tar emot för ”många flyktingar”. Rasistvåldet var alltså flyktingarnas fel. Om det fanns någon sanning i Expressens skriverier om ”volymerna” skulle rasism och högerextremism inte finnas i Finland, ett land som till Expressens stora förtjusning nyligen beslöt att ”skriva ner sin prognos över antalet asylsökande i år från 50 000 till 30 000. Förklaringen är att Finland har fryst alla asylprövningar för irakier och somalier liksom att man har infört utökade gränskontroller”, som Anna Dahlberg, chef för Expressens ledarredaktion skrev i en krönika den 17 oktober. Det behöver knappast säga att hon vill att Sverige gör detsamma.
Men åter till nämnda ledare, som under rubriken ”Låt anti­rasismen bli en bred kyrka” avslutas på typiskt Expressen­manér med: ”Gör antirasismen till en bred folkrörelse, inte en smal lära för arga vänsteraktivister”.

Det finns inte och har aldrig funnits någon borgerlig antirasism. Inte minst Expressen är ökänd för sina attacker mot den antirasitiska rörelsen. Den krönika som Expressens Britta Svenssons skrev efter Sveriges hittills största antrasistiska mobilisering i Kärrtorp den 22 december 2013, är vida känd. Hon liknade till och med arrangörerna, Linje 17 mot rasism, och talarna, bland annat RS:aren Petri Myllykoski, med nazisterna; ”På ena sidan dessa vidriga nazister. Och på den andra detta hat”. Så var det med den så kallade antirasismen.
Efter att dryga 1 000 demonstrerade i somras mot SD:s hatkampanj i Stockholms tunnelbana där de rasistiska affischerna revs ned, skrev Expressen att ”Nävarna är helt fel argument” (sic) och fällde tårar över att affischerna inte fick sitta kvar.

När sedan Expressen, genom Anna Dahlberg i en krönika den 24 oktober, skulle förklara ”vad som har gått fel i Sverige” angavs ”SD-fixeringen”, alltså antirasismen, som ett av skälen. ”Varje SD-förslag har automatiskt blivit pariastämplat, även när det har gällt fullt rimliga ståndpunkter som att det är mer effektivt att hjälpa i närområdet.”
Hjälp i närområdet? Det handlar om att ”Ingen ska ens tänka tanken att komma hit”, som SD själv säger med instämmande från Expressen. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.