tisdag 17 november 2015

Chockdoktrin bakom skärpt flyktingpolitik


Av Per Olsson

Den globala flyktingkatastrofen används av regeringen som en chockdoktrin för att genomdriva en dramatisk högervridning av flyktingpolitiken. Efter gränskontroller och id- och passkontroll vid färjorna från Tyskland till Sverige hotar nya attacker mot såväl flyktingar som välfärd.
Nu är det viktigare än någonsin att stå upp för asylrätten och flyktingsolidaritet – mot rasism och högerpolitik.

Gränskontrollerna kommer inom kort att följas av nya attacker och signaler för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige. Migrationsminister Morgan Johansson (S) har  inte ens avvisat det moderata förslaget om att direktavvisa asylsökande tillbaka till Danmark eller Tyskland. ”Frågor som sänkta ersättningar till flyktingar och andra åtstramande förslag diskuteras redan”, skrev Dagens Nyheter den 13 november, dagen efter att gränskontrollerna hade införts. Regeringens kommande nedskärningar riktas mot såväl flyktingar som andra grupper i samhället.

Regeringen försöker ge sken av att ingen ska hindras ifrån att söka asyl i Sverige, men åtgärderna syftar till att stoppa flyktingar från att komma in i landet och sända signalen till flyktingar i och på väg till Europa att Sverige är stängt. Med införandet av gränskontroller deltar den svenska regeringen aktivt i EU-ländernas kapplöpning mot botten vad gäller flyktingmottagandet. Gränskontrollerna, som ”sannolikt kommer att bli långvariga” enligt inrikesminister Anders Ygeman (S), har föregåtts av en massiv propaganda mot flyktingar och EU-migranter. Startskottet för denna kampanj var regeringens uppgörelse med Alliansen om flyktingpolitiken som innebar en skärpning av den.
Samtidigt skärptes högerpolitiken på andra områden. I flyktinguppgörelsen mellan regeringen och Allianspartierna var det Moderaterna som satte tonen. M fick igenom nästan samtliga av sina huvudkrav, som tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad anhörig­invandring. Med uppgörelsen togs även ett nytt stort steg mot den låglönemarknad  som M och Svenskt Näringsliv vill skapa, där Rut-avdraget utvidgas och de så kallade YA-jobben utvidgas till att omfatta även företag utan kollektivavtal.
Uppgörelsen blev inkörsporten till regeringens utspel några veckor senare om att ”gränsen är nådd”. Kort därefter kom Moderaternas krav på att flyktingar skulle stoppas vid gränsen och skickas tillbaka till andra EU-länder. Inget EU-land, inte ens Ungern, har gått så långt som Moderaterna vill att Sverige ska göra.

Moderaternas förslag och Kristdemokraternas krav på uppsamlingsläger (transitzoner vid gränsen) och sänkt ersättning till flyktingar gör Sverigedemokraternas hatkampanj ”Kom inte hit” till praktisk politik. Regeringen går samma väg. ”Istället för att visa på handlingskraft och använda sig av den starka folkvilja som finns i Sverige att vilja hjälpa till på olika sätt och hantera den situation som har uppstått (…) står man handfallen inför Sverigedemokraterna”, som Robert Hårdh, jurist och chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och styrelseledamot i Expo, skrev i Svenska Dagbladet den 12 november.
Gränskontrollerna ingår i den skärpta flyktingpolitik som EU har beslutat om och som nu bland annat leder till att Tyskland, som vid sidan av Sverige varit det EU-land som har tagit emot flest flyktingar, har börjat skicka tillbaka syriska flyktingar till andra EU-länder och ska börja deportera afghanska flyktingar till Afghanistan.

De svenska gränskontrollerna har udden riktad mot inte minst afghanska flyktingar, som de senaste veckorna har utgjort den största flyktinggruppen, varav en majoritet är ensamkommande flyktingbarn. Att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föll för den massiva propagandan mot flyktingar, som görs till syndabockar för högerpolitikens misslyckande, väckte stor besvikelse inom och utom det egna partiet. Kritiken blev så omfattande att Jonas Sjöstedt kördes över av partiets VU (verkställande utskott). Trots alla försök att knäcka vågen av flyktingsolidaritet finns det fortfarande ett starkt stöd för att flyktingar ska ha rätt att söka asyl och skydd i Sverige – mot Fort Europas stängda gränser samt skuldbeläggningar av flyktingar och EU-migranter.

Rättvisepartiet Socialisterna säger: Enad kamp mot högerpolitik och rasism. Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla.

• Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.
• Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen.
• Masskampanjer mot rasism, attentaten mot och skuldbeläggning av flyktingar.
• Stoppa tvångsutvisningarna.
• Flyktingamnesti – nu.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.
• Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.