onsdag 18 november 2015

Nej till inskränkt aborträtt


"Vi kan omöjligt basera vår abortlag, och inskränka kvinnors rättigheter, på att ett fåtal barn har överlevt i några dagar eller veckor."

Av Lina Rigney Thörnblom
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Flera läkare uttalade sig i förra veckan i Sveriges Radio (SR) för en inskränkning av abortlagen då fler för tidigt födda barn idag kan räddas.
Det var den 11 november som SR rapporterade att allt fler extremt för tidigt födda barn kan räddas, till och med så tidigt som i vecka 21, före den yttersta gränsen för abort i Sverige.
Det gångna året har vi sett tendenser till ett ökat abortmotstånd i Sverige. Kristdemokraterna har lagt förslag om så kallade samvetsklausuler, det vill säga att barnmorskor ska kunna avstå att utföra aborter, i både Jönköpings och Kronobergs landsting.
Förra veckan dömde tingsrätten att Ellinor Grimmark, barnmorskan som nekades jobb i Jönköping för att hon vägrar utföra aborter på grund av sin religiösa tro, inte har blivit diskriminerad. ”Tingsrätten bedömer vidare att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Tingsrätten anser därför inte att barnmorskan diskriminerats”, skriver man i ett pressmeddelande.

"Av de tio barn som har räddats är det ett som har skrivits ut och är vid liv. Det läkarna i SR menar när de säger att barn kan räddas i vecka 21 är att de har hållts vid liv i dagar eller veckor"

Abort har varit laglig i Sverige sedan 1938, men med stora begränsningar. Den fria aborträtten infördes 1975, och tillåter abort till slutet av den artonde graviditetsveckan utan att kvinnan behöver ange skäl. Efter den artonde veckan fram till vecka 22 måste tillstånd ges av socialstyrelsen. Enligt abortlagen ska barn som kan räddas till livet inte kunna aborteras. Idag anser man att det är från vecka 22. Denna gräns kan nu komma att omförhandlas, som den har gjorts flera gånger förr.
I Sverige har rätten till abort varit självklar under decennier. Det har gjort det svårare för abortmotståndare att få genomslag, och nu ser vi istället mer subtila förslag på att inskränka aborträtten. Kristdemokraternas Alf Svensson skrev redan den 5 mars 2006 på SvD Debatt om hur aborträtten borde inskränkas i och med att tekniken utvecklas. Han använde nästan exakt samma formulering som läkare använder i Sveriges Radios inslag den 11 november.

Det är tio barn som har kunnat räddas innan den absoluta abortgränsen. Samtidigt är det varje år 100 kvinnor som av Socialstyrelsen tillåts utföra aborter i vecka 21. Dessa skulle med en ändring av abortlagen inte kunna få göra en abort.
Av de tio barn som har räddats är det ett som har skrivits ut och är vid liv. Det läkarna i SR menar när de säger att barn kan räddas i vecka 21 är att de har hållts vid liv i dagar eller veckor. Vi kan omöjligt basera vår abortlag, och inskränka kvinnors rättigheter, på att ett fåtal barn har överlevt i några dagar eller veckor.
Den tekniska utvecklingen kommer inte att avstanna. I framtiden kommer troligen för tidigt födda barn kunna räddas ännu tidigare. Kvinnors rätt till beslut angående sina egna kroppar kan inte vara kopplad till detta. Som Socialistiska Läkare skriver i ett debattinlägg i Sydsvenskan: ”Ett sunt utnyttjande av tekniken kan istället innebära att använda den ibland, men att avstå ibland. Vi välkomnar därför den diskussion om abortlagens tolkning som Socialstyrelsens etiska råd vill påbörja.”

Dessa rop om inskänkningar av aborträtten saknar inte sammanhang. I ett allt mer polariserat samhälle, där högerpolitiken tar steg framåt med ökad rasism och med en regering som utökar pigjobben och inskränker kollektivavtalet, kommer också de rättigheter som kvinnor har kämpat sig till att attackeras. Socialister måste fortsätta att försvara kvinnors rättigheter mot högerns attacker, även när de kommer smygande och i förklädnad av vetenskap. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.