måndag 11 januari 2016

Kamp mot sexism och rasism


Vad hände i Köln och hur stoppas det?

Av Katja Raetz

Under nyårsnatten blev ett mycket stort antal kvinnor i den tyska staden Köln offer för sexuella övergrepp. En grupp på flera hundra hade samlats under nyårsnatten och genomförde attacker och stölder mot kvinnorna. Övergreppen blev allt våldsammare och minst en fullbordad våldtäkt har anmälts. Polisen rapporterade från början att natten hade gått lugnt till väga. Först efter några dagar när anmälningar började strömma in blev händelserna vida kända.

Då männen som begick övergreppen till större delen har invandrarbakgrund och beskrivs ha nordafrikanskt utseende används de här övergreppen av nazistiska och högerextrema grupper som Pegida och Alternative für Deutschland (AfD), men även av en del av det politiska etablissemanget, som ett slagträ mot flyktingar.
I så kallade etablerade tidskrifter som Der Spiegel och Die Zeit har till exempel framsidorna denna vecka speglats av rasistiska förtecken där svarta händer tar på en vit kvinnokropp. Högerkanten inom det regerande partiet CDU (Kristdemokraterna) sätter allt större tryck på att förbundskansler Angela Merkel ska strama åt flyktingpolitiken. Och Aftonbladet citerar den socialdemokratiska partiledaren och tillika vicekansler Sigmar Gabriel som säger att ”Tiden för förståelse är över” .
Bilden som målas upp är att sexuella övergrepp och våld mot kvinnor är någonting främmande i Tyskland eller i den västerländska kulturen. Sanningen är långt därifrån. Enligt organisationen Frauen gegen Gewalt (Kvinnor mot våld) har 40 procent av alla kvinnor över 16 år i Tyskland upplevt fysiskt eller psykiskt våld. Endast 8,4 procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. En fjärdedel av alla kvinnor utsätts för våld från sin egen partner.

Sexism är del av det offentliga rummet, bland annat med sexistisk reklam och öppen reklam för prostitution. Övergrepp och sexuella trakasserier är också mycket vanliga under Münchens Oktoberfest och ingenting som poliserna på plats prioriterar. Tidningen Kölner Stadtanzeiger, som var en av de första tidningarna att rapportera om övergreppen på nyårsnatten, citerar ett av offren som larmade polisen på plats: ”Polisen har sagt att de inte kunde göra något och att man bör ta hand om sina saker”.
De som nu högljutt har försökt brösta upp sig står själva för en unken kvinnosyn och sexism. Både Pegida och AfD står för antifeminism och upprätthållande av den klassiska kärnfamiljen med till exempel krav på inskränkt aborträtt och bibehållande av vårdnadsbidrag. Rättvisepartiet Socialisternas (RS) tyska systerparti Sozialistische Alternative (SAV) har som en del av nätverket Köln gegen Rechts snabbt varit med och organiserat demonstrationer mot sexism och rasism.
Lördagen den 9 januari hade flera högerextrema organisationer som Pegida, Pro-Köln, NPD med flera mobiliserat till en islamfientlig marsch. Även här var SAV med och mobiliserade till motdemonstrationen. Nina Baucke från SAV Köln förklarade i sitt tal:
– Vi är emot sexuellt våld på alla platser, vid alla tidpunkter, av alla förövare. Vi vill inte bli tafsade på, inte trakasserade, inte hotade, inte förödmjukade. Inte på nyårsafton, inte i karnevalen, inte på Oktoberfest, inte på centralstationen och inte på jobbet.
Cirka 1 300 deltagare samlades till den högerextremistiska marschen, många av dem nazister och huliganer. Mot dessa stod 4 000 antifascister, bland annat 1 000 kvinnor som hade genomfört en egen aktion mot sexism innan de anslöt sig till motdemonstrationen.
Till skillnad från vad som påstås i både tyska och svenska medier är det inte först i och med händelserna i Köln som invandrarfientliga stämningar och övergrepp har ökat. Der Spiegel rapporterade i december om att det under året skett fyra gånger så många attacker mot asylboenden som under 2014. Fram till den 7 december i fjol hade  817 attentat, varav 68 brandattentat, registrerats. Detta har inte lett till några större rubriker. I Köln, som både är en invandrartät och kraftigt segregerad stad, har högerextremistiska krafter under lång tid försökt att få ett fotfäste med flera mobiliseringar.

Senast i oktober försökte Pegida-­grenen HoGeSa mobilisera till en stormarsch i Köln, men lyckades bara samla 700 stycken att jämföra med de 15 000 antifascister som samlades. Skillnaden nu är att öppet våldsamma nazistiska grupper känner sig stärkta till att kunna utföra våldsdåd.
Under de senaste dagarna har flera invandrare blivit utsatta för hatbrott. Bland annat blev en grupp av sex pakistanier och en 19-årig syrier överfallna och nedslagna.
Även denna vecka kommer flera demonstrationer att äga rum i Köln. SAV kräver att det tillsätts en oberoende kommission som ska undersöka händelserna under nyårsnatten, inklusive polisens agerande med företrädare från kvinnoorganisationer och fackliga kvinnogrupper.
– Vad som nu behövs är en fortsatt gemensam kamp mot sexism och rasism, berättar Nina och säger att SAV-Köln kommer att ha ett offentligt möte för att diskutera vidare program och kampanjen efter demonstrationerna. 
– Sexuellt våld har ingenting att göra med sex, utan handlar mycket mer
om makt och våld. Det är resultatet av ett samhälle där splittringen mellan män och kvinnor, men också mellan tyskar och icke-tyskar, är en av grundpelarna. För oss står det klart att vi behöver anknyta kampen mot sexism och rasism med kampen för att övervinna detta patriarkala kapitalistiska samhället. ■ 
Läs också: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.