tisdag 19 januari 2016

Ut med fackpamparna

Alla papper på bordet • För ett kämpande, demokratiskt Kommunal 

Detta är facket. Inte pamparna.
Av Per Olsson

De ansvariga måste gå och alla papper upp på bordet. Svindlerierna i Kommunal och pamparnas lyxliv på medlemmarnas bekostnad är en skandal som redan har kostat förbundet mer än 5 000 medlemmar. Ännu fler medlemmar kommer att lämna så länge de ansvariga tillåts sitta kvar.
– Ledningen måste bytas ut. Tillsätt en utredning där medlemmarna, inte bara Aftonbladet, kan granska förbundsledningen som har missbrukat vårt förtroende och spenderat medlemmarnas pengar på annat än facklig verksamhet, säger Emma Öman, stödassistent och kommunalare som är skyddsombud på sin arbetsplats i Göteborg, till Offensiv och fortsätter: 
– På min arbetsplats har ingen gått ur Kommunal, men många är irriterade. Vi betalar dyra medlemsavgifter, men pengarna har gått till spritfester och semestrar för ledningen, inte till verksamheten. Jag säger att vi måste kämpa tillsammans och se till att vi får valda representanter som slåss för oss.
Att facktopparna lever som direktörer är inte isolerat till Kommunal. Men de skandaler inom Kommunal som Aftonbladet har avslöjat visar mer än så – facktoppar som lever och agerar som SCA-direktörer (som blev ökända för sitt festande samt jakt- och nöjesresor med privat jetflyg).
Topparna i Kommunal tjänar alla drygt en miljon kronor om året, vilket är fyra gånger mer än vad de medlemmar, som jobbar heltid, tjänar i snitt. Ändå har de gjort till vana att låta medlemmarna betala för dyra utlandsresor, spa, sprit- och restaurangnotor och subventionerade stora lägenheter belägna i överklassområden.
För medlemmarnas pengar har de ansvariga byggt lyxiga anläggningar som den svindyra konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård där Kommunals egna sektioner inte har råd att hålla konferenser.

Vidare har medlemmarnas pengar, genom handelsbolaget Lyrans konferens försorg, gått till att driva en krogrörelse med restauranger som Metropol Palais i Stockholm och Grosshandlargården på Marholmen. På den förstnämnda finkrogen kan man ”smutta på ett glas bubbel eller en spännande apéritif, njuta av allt från lufttorkad bigorreskinka till kallrökt ankbröst och ljuvlig tryffelsalami. Dessutom kan vi erbjuda det svarta guldet – äkta störcaviar från odlad, sibirisk stör som framställts på ett fullständigt hållbart vis”, enligt Metropol Palais hemsida. Den som har råd kan också beställa in en vinflaska för 32 000 kronor på samma restaurang.
På Grosshandlargården kan man ”äta som en grosshandlare”, det vill säga smörja kråset som en patriark. Kommunal har också ett eget vin kallat Grosshandlargårdens vin som säljs till en kostnad av 295 kronor per flaska och som topparna brukar belöna varandra med när man vill ge en present.
Enligt Aftonbladet har Kommunal (Lyran konferens) gått minus 320 miljoner kronor på  kring- och konferensverksamheten, och sämst har verksamheten gått de senaste fyra åren. ”Bara under 2012 gick verksamheten minus med över 114 miljoner kronor. Det är lika mycket som drygt 49 000 medlemmar betalade in i avgift under det året” (Aftonbladet den 13 januari).
Denna verksamhet måste omedelbart avvecklas.

"Kommunalledningens antifackliga agerande spelar högern och arbetsgivarna i händerna. För att facket ska bli en kamporganisation med en ledning som lever på medlemmarnas villkor krävs ett gräsrotsuppror med krav på att de ansvariga avgår"

Förbundsledningens första reaktion på Aftonbladets avslöjande var förnekandets. Men dagen efter fick Lyrans vd Raffaello Di Schiena sparken och Anders Bergström, Kommunals kassör tillika tredje vice ordförande, avgick med en fallskärm på totalt två miljoner kronor.
– Vi har haft problem med supande på hotellrum förut. Jag minns den första konferensen jag var på, där var just problemen med alkohol stort. Ett av skälen var en dubbelmoral. Jag tror inte på dubbelmoral. Bättre att bjuda in alla vänner i gemenskapen. Men självklart ska vi fortsätta vara försiktiga, restriktiva i representation där Kommunal ligger lågt jämfört med andra fackförbund, sa Anders Bergström när han på förbundsledningens vägnar försvarade varför det även i fortsättningen skulle kunna serveras sprit, betald av medlemmarna, på Kommunal arrangemang. 
I Kommunal har pamparna satt dubbelmoralen i system. Med kassören Anders Bergström i spetsen satte en grupp höjdare inom Kommunal sprätt på 100 000-tals kronor under en helg i London för drygt tre månader sedan. Där flödade spriten och sällskapet ansåg att endast en av Londons dyraste restauranger var värd ett besök. Allt betalades av Kommunals förlusttyngda handelsbolag Lyran Konferens, alltså förbundets medlemmar.
För Anders Bergström blev det en resa för mycket. Men övriga som var med, bland annat Susanne Karlsson, Cecilia Ljungqvist och Marcelo Rojas från Kommunals förbundsstyrelse samt Margaretha Bohman, som är ordförande för Kommunal i Stockholms län, bör också avgå.
Skandalerna med Kommunals lägenheter och paradvåningar omfattar även regeringen. För utrikesminister Margot Wallström (S), andra S-toppar och fackpampar finns inga bostadsköer, utan i Margot Wallströms fall räckte det med en middag med Kommunals ordförande Annelie Nordström för att få en fullt möblerad 89 kvadratmeter stor takvåning med terrass i Stockholms innerstad med hyra på 12 432 kronor i månaden, vilket är lite för en sådan lägenhet i centrala Stockholm.
Annelie Nordström har i sin tur ”liksom många andra gjort bostadskarriär i Stockholm. Men hon har inte satsat ett enda öre. Istället kan hon tacka sina medlemmar som under decennier har betalat in sina avgifter och därmed gjort förbundets fastighetsbestånd möjligt” (Aftonbladet den 15 januari).

Kommunalledningens antifackliga agerande spelar högern och arbetsgivarna i händerna. För att facket ska bli en kamporganisation med en ledning som lever på medlemmarnas villkor krävs ett gräsrotsuppror med krav på att de ansvariga avgår. Med en medlemsutredning tillsammans med en vilja att fajten i avtalsrörelsen kan de första stegen tas till ett nytt medlemsstyrt Kommunal fritt från pampvälde och direktörsfasoner. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.