torsdag 28 januari 2016

Moderaterna vill dra in välfärden för flyktingar

Moderaterna rånade välfärden – nu skyller de på flyktingarna

Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Moderaterna fortsätter sin rasistiska agenda och föreslår nu att människor utan permanent uppehållstillstånd inte ska ha rätt till välfärd.
I september förra året sågs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sitta på läktaren i Globen i Stockholm under Hela Sverige Skramlar-galan, en gala för att samla in pengar för att hjälpa människor på flykt. I förra veckan, fyra månader senare, skriver Kinberg Batra tillsammans med Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson på DN Debatt om hur människor ska delas upp i två grupper utifrån de som är födda i landet och de som är tvingade till flykt. Moderaterna skriver att det krävs ”tuffa prioriteringar” och ”besparingar” för att få Sveriges ekonomi på rätt köl.
Man talar i toner om att den nuvarande S-MP-regeringen har sänkt den stabila ekonomi som den före detta Alliansregeringen påstås sig ha byggt upp.
Moderaterna föreslår att människor som enbart får tillfälliga uppehållstillstånd inte ska ha rätt till den svenska välfärden. Det vill säga att Moderaterna anser att ingen som flyr till Sverige på eget initiativ ska ha rätt till välfärd då tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel från och med den 1 juli i år.

"vi har sett de fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte bara har gå högerut, utan även närma sig Sverigedemokraterna"

Moderaterna föreslog i maj att tillfälliga uppehållstillstånd skulle införas, något man fick igenom i förhandlingarna med regeringen i oktober. Innan dess var det enbart Sverigedemokraterna som argumenterade för detta.
Den senaste tidens utveckling mot en allt mer öppen rasistisk politik är något Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv har varnat för länge. Med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och Socialdemokraternas skarpa högersväng med nedskärningar och privatiseringar var det bara en tidsfråga innan Sverige fick en så kallad dansk utveckling: En utveckling där vi har sett de fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte bara har gå högerut, utan även närma sig Sverigedemokraterna.

Den senaste opinionsundersökningen som genomfördes i januari visar Socialdemokraternas sämsta resultat sedan år 1967. Sverigedemokraterna är fortfarande tredje största parti, trots att både S och M försöker vinna tillbaka väljare genom en allt mer rasistisk flyktingpolitik.
Medan Moderaterna skyller det man anser vara tvungna nedskärningar i offentliga sektorn på flyktingar och den rödgröna regeringen (nåja, om man är färgblind) vill jag påminna om Alliansregeringens införande av jobbskatteavdrag, avskaffande av förmögenhetsskatt, att man räddade de fyra storbankerna som nu gör rekordvinster, privatiseringar av välfärden med mera. Det här har kostat skattebetalarna miljarder.

"En ny karensdag är inte ett nytt förslag från Moderaterna, men de passar på att föreslå det igen och skylla på flyktingarna"

Moderaterna använder ”migrationskrisen” som en anledning att attackera välfärd, löner och arbetsvillkor, och man använder välfärden som anledning till att bygga murarna runt Sverige allt högre.
Alliansregeringen införde RUT- och ROT-avdrag och bidrog till en utökad låglönemarknad. Nu använder S-MP-regeringen och Allianspartierna människor på flykt som anledning till att skapa fler låglönejobb.
I debattartikeln skriver de: ”Moderaterna har nyligen presenterat flera förslag för att än en gång minska sjukfrånvaron. Bland annat bör en ny karensdag införas vid dag 15, och den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen återinföras.”
En ny karensdag är inte ett nytt förslag från Moderaterna, men de passar på att föreslå det igen och skylla på flyktingarna.

"Den förra regeringen ökade klyftorna och segregeringen och den nya cementerar dem"

Förslaget om att människor som inte är permanent bosatta i Sverige (som M formulerar det) inte ska ha rätt till samma välfärd har en väldigt brun nyans. Ulf Kristersson (M) formulerar på Facebook frågan om det är rättvist att den som kommer till Sverige idag ska ha samma rätt till välfärd som den som är svensk medborgare, har bott här länge, arbetar eller betalar skatt. Man utesluter i förslaget enbart utomeuropéer från exempelvis vården eftersom EU-medborgare har rätt till vård inom EU.

Den förra regeringen ökade klyftorna och segregeringen och den nya cementerar dem. Det enda som kan ändra den rasistiska utvecklingen är en gemensam kamp mot högerpolitiken och för att bygga upp välfärden, vilket automatiskt skulle innebära fler arbetstillfällen. Det behövs också kamp för att avskaffa privata företags vinster på den gemensamma välfärden, för billiga kommunala bostäder och på det sättet göra det möjligt att ha ett mänskligt flyktingmottagande för de som flyr krig och fattigdom.

Läs också:
> Ta strid för trygga jobb – åt alla! (om den lönedumpande migrationsöverenskommelsen i höstas)
> Ta strid för välfärd och flyktingmottagning (RS kommunfullmäktigeledamöter i Arbetet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.