måndag 18 januari 2016

Solidaritetskampanj med Livs och rätten till kollektivavtal

"Vi får hela tiden mer stöd"


Av Robert Bielecki

Livsmedelsarbetarförbundets blockad mot Paus Bagarstuga har pågått i en vecka. Striden gäller att Livs kräver kollektivavtal på bageriet.
– Det känns bättre och bättre för varje dag som går. Vi får hela tiden mer stöd, säger Madelene Kohut, som har stått blockadvakt för Livs i 20 minusgrader under större delen av fredagen.
Många blockadvakter märker hur Moderaternas och MUF:s ”frihetsfika” till stöd för sämre villkor har börjat ebba ut.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kontrade Moderaternas hetskampanj och blockadbryteri med en solidaritetskampanj med Livs och kravet på kollektivavtal.

– Kom och visa ert stöd till Livs, kom med hemmagjorda plakat: "Vi stödjer Livs!" eller "Kollektivavtal är en rättighet". Kom med kaffe och bullar till blockadvakterna. Skriv stöduttalanden, uppmanar Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson, som bland annat har ringt runt bland fackliga och satt igång ett solidaritetsevent
– Kollektivavtalet är ett golv som alla ska ha. Jag är här för Reno-klubbens vägnar till stöd för blockaden, säger Jan Spendal, sopgubbe och fackligt aktiv i Transportarbetarförbundet som var ute och stöttade blockaden i fredags.

Byggnadarbetare, taxichaufförer, sopgubbar och kommunalare hör bland dem som har kommit ut till blockaden för att stödja Livs. Också Vänsterpartiet har varit ute och stött blockaden.
Solidariteten har orsakat stor frustration bland den antifackliga högern:
”Vält skiten, häll kaffe i ansiktet på de!”, skrev Pavel Maira, VD för Steak Sandwich AB om Rättvisepartiet Socialisternas bord med kaffe och bullar till stöd för Livs blockad.
Arbetsgivaren hävdar att de anställda har avtalsenliga löner och villkor, vilket facket bestrider. Mattias Bernhardsson (RS) grävde i frågan, fick kontakt med tidigare anställda och konfronterade sedan ägaren med dessa uppgifter. Bland annat framkom att tidigare anställda inte har haft anställningskontrakt och att löner och villkor har varit klart sämre än Livs och Hotell- och restarangfackets avtal.
De tidigare anställda har sedan själva förmedlat sina berättelser till facket.

Veckans roligaste statusuppdatering från tokhögern: RS fika är
"olaglig konkurrerande verksamhet", med instämmande
från antifackliga och tidigare Aftonbladetkrönikören
Rebecca Weidmo Uvell.
Paus Bagarstuga har också hävdat att deras tecknade försäkring är lika bra som den fackliga. Men för det första saknar den tecknade försäkringen rätt till omställningsstöd om de anställda sägs upp. För det andra har det visat sig att den sämre försäkringen tecknades från och med den 1 januari 2016.
– Arbetsgivaren har inte haft försäkring för sina anställda och inte gjort pensionsavsättningar på hela åtta år, utan att de anställda fått veta något. Det är tack vare att Livs hörde av sig för att förhandla om kollektivavtal i höstas som de anställda nu överhuvudtaget är försäkrade och får pensionsavsättningar, säger Mattias Bernhardsson (RS).
En del av Moderaternas hetskampanj mot blockaden och facket har handlat om att hävda att de som är anställda idag ”är nöjda” och att Livs inte skulle ha några medlemmar där. Inget av detta stämmer:
– Det klart att anställda säger att de är nöjda när kunder frågar, det kallas lojalitetsplikt med arbetsgivaren. När enskilda arbetstagare befinner sig i en utsatt situation, när de arbetar direkt vid sina arbetsgivare som nekar dem de grundläggande tryggheterna, då behövs facket. Ingen ska behöva hävda sin rätt ensam i en sits som kan innebära att de blir borttagna från scheman eller av "händelse" blir uppsagda, säger Mattias Bernhardsson.
Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge har kämpat för trygga jobb och kollektivavtal i flera år, bland annat för att kommunen ska kräva kollektivavtal i alla upphandlingar. En viktig seger var att äldreförvaltningen till slut pressades att införa kollektivavtal som krav inom äldreomsorgen.
Solidaritertskampanjen för kollektivavtal på Paus bagarstuga fortsätter tills striden är vunnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.