tisdag 24 maj 2016

Fackligt aktiva mot regeringens omänskliga flyktingpolitik

27 fackligt förtroendevalda från 10 fackförbund kritiserar regeringens angrepp på asylrätt och kollektivavtal i ett starkt uttalande som idag publicerades i LO:s tidning Arbetet. Uttalandet med rubriken "Migrationsförslaget öppnar för rovgirighet" menar att Socialdemokraternas och Miljöpartiets svek mot flyktingar och arbetare är skandalöst och att förslaget måste kastas i papperskorgen.

Läs hela uttalandet
på Arbetet här
Undertecknarna skriver att tidsbegränsade uppehållstillstånd leder till permanent osäkerhet och en allvarligt försämrad integration:
"Det kommer att motverka att de som kommer hit och erhåller asylstatus utbildar sig, och det kommer att försvåra bearbetandet av de många och svåra trauman som flyktingarna bär på."
Ur ett fackligt perspektiv finns en annan allvarlig följd, skriver undertecknarna:
"De tidsbegränsade uppehållstillstånd som föreslås ska dessutom endast kunna förnyas (samt övergå i ett permanent uppehållstillstånd) genom att den sökande uppbär en beskattningsbar inkomst som det går att försörja sig på. Kombinerat med det avskaffade kravet på kollektivavtal för företag som anställer flyktingar på så kallade introduktionsjobb ökar detta möjligheterna för rovgiriga exploatörer som ser sin chans att tjäna pengar på de mest utsatta."
Uttalandet menar också att det krävs massiva offentliga investeringar och ett stopp för vinster i välfärden:
"Att vi inte skulle ha råd att ta emot flyktingar är lika falskt som att Sverige i höstas stod inför en ”systemkollaps”. Givetvis innebär det ett åtagande och en stor ansträngning att ta emot ett stort antal flyktingar på kort tid. Två saker måste till för att lyckas: För det första krävs ett flyktingmottagande i offentlig regi, utan profitörer som försöker tjäna pengar på flyktingar, och ett mottagande där alla kommuner är med och hjälper till. Det andra som krävs är ett offensivt investeringsprogram för att bygga ut utbildning, bostäder och välfärd."
Undertecknarna är förtroendevalda i 10 fackförbund i både LO, TCO och Sako; Gunnar Westin, Alexander Rosenvinge och Edgardo Luan Rivera i Seko; Petri Myllikoski, Ennio Casoni, Leo Nobel, Emma Öman, Johannes Lundberg, Sanna Tefke och Louise Strömbäck i Kommunal, Johan Sandberg, Martin Sund Svensson, Lars Henriksson och Göran Kärrman i IF Metall; Anna Wallenborg, Mimmi Axelson Feuer, Marcus Lars Helgstrand och Marika Markusson i Handels; Kent Renen Johansson och Johan Rönn i Byggnads; Erik Ohliv och Johan Sponton i Elektrikerna; Lina Westerlund och Henrik Hedman i Lärarnas Riksförbund, Magnus Södertröm i Målarna; Per Johansson i Vårdförbundet och Svante W i Unionen.

Bland undertecknarna finns ett flertal aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna såväl som Vänsterpartiet och även Socialdemokraterna.

> Läs hela uttalandet på Arbetet

Relaterat från tidningen Arbetet:
RS kommunfullmäktigeledamöter kräver att SKL går med på Kommunals avtalskrav (april 2016)
> RS kommunfullmäktigeledamöter manar till samordnade protester för både välfärd och flyktingmottagning (oktober 2015)

Relaterat från RS Haninge:
> Livs blockad i Västerhaninge över då ny aktör med kollektivavtal tar över bagarstugan (maj 2016)
RS fackliga möte tog sikte på att stödja den fackliga kampen (april 2016)
Det är dags att ta strid mot lönesänkarna! (februari 2016) 
Ta strid för trygga jobb – åt alla! (oktober 2015)

Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal! (juni 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.