tisdag 3 maj 2016

Kampanj för mat till svälthotat Rojava!

Embargot mot Rojava kan leda till svält • Akut insamling för självförsörjande produktion av organiskt gödsel: Feed the revolution

Kimmie Taylor

Kimmie Taylor från Rättvisepartiet Socialisterna Haninge åkte till Rojava i början av mars och har sedan dess arbetat på plats med olika projekt för att stödja försvaret av Rojava. Nu jobbar hon med andra i Komîteya Alternatîf i Rojavas administration i kampanjen Feed the revolution. De behöver samla in 180 000 euro (1,6 miljoner kronor) på bara en månad. Målet: Att förhindra befarad svält. 

De tre självstyrande kantonerna (distrikt) i Rojava och dess försvarsstyrkor YPG (folkets försvarsenheter) samt YPJ (kvinnornas försvarsenheter) har stått för det hårdaste motståndet mot högerextrema Daesh (islamiska staten).
Rojavas konstitution fastställer alla etniska gruppers rättigheter och deltagande i självstyret på lika villkor. Barnäktenskap har förbjudits och kvinnor står i främsta ledet i både de väpnade försvaret och i självstyret. Administrationerna är delade och måste alltid bestå av lika många kvinnor som män.
Den första kampanjen Kimmie deltog i var att samla in pengar till kvinnokliniker, förskolor, förbättringar i flyktingläger samt andra kvinnoprojekt.

Igår inledde Kimmie samt andra i Komîteya Alternatîf (Alternativa Kommittéen) – som är en del av Ekonomiska Kommittéen av Rojavas självstyrande administration – den ambitösa dock livsavgörande kampen för att få upp produktionen av mat innan en situation av svält uppstår. Konkret syftar kampanjen till att samla ihop pengar för att kunna bygga anläggningar för att producera organiskt gödsel av det insamlade avfallet. De behöver samla in 180 000 euro (1,6 miljoner kronor) på bara en månad.

Inget konstgödsel kommer in då Rojava är utsatt av militär belägring och embargo av högerextrema och reaktionära motståndare som den Islamiska staten, Al-Nusrafron och den turkiska regimen. I år väntas veteskörden enbart nå en tredjedel av den tidigare planerade mängden, med svält som följd om inte något görs. Dessutom har flera års överanvändning av kemiskt konstgödsel minskat jordens bördighet drastiskt.

Lösningen är organisk och ekologisk. Avfallet från en by med genomsnittlig befolkningsmängd räcker till att tillfredsställa gödningsbehovet för 60 procent av åkermarkerna kring byn. Tillsammans med boskapsgödslet från omtilliggande gårdar kan Rojava tillfredsställa organisk och ekologisk gödning för 100 procent av åkermarkerna.

> Till kampanjsidan med info om hur du kan bidra

Läs Kimmie Taylors tidigare rapporter från Rojava:
> Inspirerande kvinnokamp i Rojava
> 8 mars-hälsning från Rojava

Läs Kimmie Taylors raportage från flyktinglägren vid Syriens gräns från augusti 2015:
> Första artikeln: "Vi hoppas alla kunna återvända hem"
> Andra artikeln: "Alla har släktingar som dött i kampen mot IS"
> Tredje artikeln: "IS tog allt ifrån oss"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.