onsdag 18 maj 2016

Livs blockad i Västerhaninge över då ny aktör med kollektivavtal tar över bagarstugan

"De som inte ger sig kan vinna. Otroligt starkt jobbat av alla blockadvakter som i över fyra månaders tid stått vid bagarstugan och envetet förklarat betydelsen av kollektivavtal till gäster och förbipasserade"


Livsmedelsarbetareförbundets längsta blockad någonsin är över. Rainer Paus AB som vägrat teckna kollektivavtal för sina anställda säljer Paus Bagarstuga i Västerhaninge. Den nya aktören som tar över den 1 juni har kollektivavtal.
– Därmed är framtida pensionsinbetalningar, försäkringar, ob- ersättningar, övertidsersättningar, fackligt inflytande och löneökningar säkerställda. Vi ser fram emot att ledande Moderatföreträdare, MUF:are, alliansanhängare och övriga blockadbrytare även framledes fortsätter stödja företaget nu när de anställdas villkor är säkerställda, säger Livs ombudsman Jolan Wennberg.
Rainer Paus AB ljög om de anställdas löner och villkor, hävdade att de var avtalsenliga samt vägrade att svara på fackets frågor av löner och villkor. Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson grävde i frågan, fick kontakt med tidigare anställda och konfronterade sedan ägaren med dessa uppgifter. Bland annat framkom att tidigare anställda inte har haft anställningskontrakt samt att löner och villkor var klart sämre än både Livs och Hotell- och restarangfackets avtal.

Rainer Paus AB hävdade också att deras tecknade försäkring var lika bra som den fackliga. Men i verkligheten saknades rätt till omställningsstöd om de anställda sägs upp. Dessutom tecknades den sämre försäkringen först efter att Livs kontaktade företaget.
Rainer Paus AB hade inte haft försäkring över huvud taget för sina anställda och inte gjort pensionsavsättningar på hela åtta år, utan att de anställda fått veta något.
– Det är skandallöst att Moderaterna och Muf försvarade dessa förhållanden och organiserade blockadbryteri. Det var enbart tack vare Livs som företaget tecknade en försäkring för sina anställda över huvud taget. Med kollektivavtal förbättras nu villkoren avsevärt. Blockaden i Västerhaninge har varit en viktig strid för hela landet och ett exempel: Att de som inte ger sig kan vinna. Otroligt starkt jobbat av alla blockadvakter som i över fyra månaders tid stått vid bagarstugan och envetet förklarat betydelsen av kollektivavtal till gäster och förbipasserade, säger Mattias Bernhardsson (RS).
Högerreaktionära bloggare
såväl som VD:s ondgjorde sig
över RS stödkampanj
Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge besvarade moderaternas stödkampanj till löne- och villkorsdumpningen i januari med en egen stödkampanj till facket och kravet på kollektivavtal. I mars delade partiet ut flygblad i Västerhaninges hushåll med uppmaning att stödja blockaden. Även Vänsterpartiet har aktivt stödd Livs strid för kollektivavtal.
Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge har kämpat för trygga jobb och kollektivavtal i flera år, bland annat för att kommunen ska kräva kollektivavtal i alla upphandlingar. En viktig seger var att äldreförvaltningen till slut pressades att införa kollektivavtal som krav inom äldreomsorgen.

Läs mer RS stödkampanj för Livs:
> Västerhaninges hushåll får flygblad om facklig strid för kollektivavtal
Solidaritetskampanj för Livs och rätten till kollektivavtal
Stöd Livs blockad av Paus bagarstuga för kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.