fredag 27 maj 2016

Brandattentat mot planerat flyktingboende i Tungelsta

Ett planerat HVB-boende i Tungelsta har utsatts för en brandattack och skadegörelse. En brandbomb kastades in på tomten och fläskkotletter placerades på brevlådan.
Det var fredagen den 13 maj som brandattacken och skadegörelsen ägde rum. Trots att brandkår och polis ryckte ut till platsen som snart ska bli HVB-boende för ensamkommande flyktingbarn, säger Haninge kommuns säkerhetsstrateg att de inte känt till vad som inträffat förrän nu.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna har det senaste året kritiserat att kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn.
"SD Haninge kommer att göra allt i vår förmåga för att hindra öppnandet av nya boenden för ensamkommande", skrev Sverigedemokraterna i ett flygblad som de delade ut i Tungelsta och Västerhaninge ungefär vid samma tidpunkt som brandattentatet ägde rum. 
Det rasistiska och faktabefriade flygbladet hävdar att boenden riskerar att leda till "fler sexövergrepp" och "växande ordningsproblem" (som brandattentat eller?).
Mindre än en procent av alla brott kan kopplas till migranter.  Och den hittills mest seriösa genomgången av våldtäktsmål fann 2013 att de vanligast förekommande namnen var ”svenska namn” som Andreas, Mikael, Daniel och så vidare tills namnet Ahmed på plats 35.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Brandattentatet är inte en isolerad händelse. Det är en upptrappning av de reaktionära och högerextrema underströmmar som började med hot och nu övergått i attentat, stämningar som både Sverigedemokraterna och Moderaterna har piskat upp, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson.
I december delade Moderaterna ut flygblad om att de säger nej till fler flyktingar då ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”. De fortsatte med att kampanja mot det planerade HVB-hemmet i Vendelsömalm.
I februari stoppades boendet i Vendelsömalm då barnen och ungdomarnas säkerhet inte kunde garanteras efter att högerextrema kuppade och piskade fram en panikartad rädsla på ett möte med hundratals föräldrar i Vendelsömalm. På mötet förkom både mordhot och löften om att "riva ned på kvällen vad ni bygger upp på dagen". Många föräldrar har vittnat om att de inte vågade säga sin mening på mötet, på grund av den hotfulla stämningen. På detta möte befann sig ledande moderata politiker som i utfall mot kommunledningen plockade poäng hos den reaktionära delen av publiken.
– Moderaterna vill locka tillbaka väljare från SD. Men allt har ett pris. Moderaternas skrämselkampanj mot flyktingar kan sluta i tragedi, sa Mattias Bernhardsson (RS) i februari.
Bara några dagar efter skandalmötet i Vendelsö grep polisen 14 högerextremister kopplade till polska firmor i färd med att angripa ett flyktingboende i Nynäshamn med knivar. Ett rykte om en ”knuff” på en perrong, blev till slut ett rykte om ”misshandel” och till slut ett rykte om ”våldtäkt”. Den självutnämnda lynchningsmobben begav sig ut för att massakrera ett helt boende, men stoppades av polisen.

I april hoppade ett gäng unga pojkar på en 11-årig flicka i Brandbergen, misshandlade henne och skrek "åk hem!".
Brandattentatet i Tungelsta har inte skett av sig själv, utan måste sättas i ett politiskt sammanhang där både Moderaterna och Sverigedemokrater skrämmer upp människor. De uppviglar helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.