fredag 14 juli 2017

AD-dom mot sopgubbarnas kamp


Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar arbetsplatser, fackföreningar och allmänhet att ge aktivt stöd till kampen och kräva av den styrande rödgrönrosa majoriteten i stadshuset att den river alla kontrakt med Reno Norden AB 


Av Per Olsson
- - -

Idag, fredagen den 14 juli, fällde Arbetsdomstolen sin första dom mot sopgubbarnas kamp. 29 sopgubbar på Rena Norden AB åläggs att återgå till arbetet, men sex andra sopgubbar som också ha stämts till AD anses dock inte ha deltagit i en ”olovlig stridsåtgärd” utan i deras fall anser AD att sjukdom är styrkt med läkarintyg.

Det är en komplicerad och splittrande dom. Den måste också vara unik i den meningen att AD sätter sig till doms över om arbetarna är sjuka, ”vabbar” eller har sökt semester. Det gick inte många timmar efter att sopgubbarna gått i strejk den 5 juli innan Reno Norden kom med chockbeskedet: Ni är uppsagda. Den oerhörda skada detta besked orsakade gjorde det omöjligt att jobba. Men Arbetsdomstolens tre domare gick på arbetsgivarorganisationen – Biltrafikens Arbetsgivarförbund/Transportföretagen –  och Reno Nordens linje och ansåg att det handlade om en olovlig stridsåtgärd. Arbetsgivarorganisationen och Reno Norden AB var naturligtvis nöjda med domen mot vad de benämner som en en vild olaglig strejk” och att AD köpt borförklaring att beskedet om att sopgubbarna sägs upp var ett ”missförstånd”. Men det står helt klart att det var det besked som sopgubbarna fick.

Om de 29 inte återgår till arbetet på måndag riskerar de avsked.
Bland de dömda var ilskan och besvikelsen stor, även om ingen förväntade sig att AD skulle ställa sig på arbetarnas sida.
– Det var väntat, var den vanligaste kommentaren efter utslaget och mötte kollegorna från Liselotte Lööf som väntat utanför i flera timmar.
Sopgubbarna på Liselotte Lööf strejkar sedan mitten av veckan till stöd för kollegorna på Reno Norden.
– Vi fortsätter vår sympatistrejk om inget oförutsätt händer, sa en av de som sympatistrejkar.
Samma dag som AD-domen mot sopgubbarna på Reno Norden i Stockholm rapporterade Transportarbetaren att ”ett skyddsombud på Reno Norden i Malmö överfölls av en arbetsledare i morse. Arbetsledaren tog strupgrepp på mannen”.
Det berättar en del om Reno Norden som efter att ha tagit över sophämtningen i Malmö ökade arbetstiden till 12-13 timmar om dagen och sänkte lönerna.
– De ökade arbetstiderna och pressen i Malmö har gjort många sjuka. De senaste tre veckorna har man tvingats jobba närmare 200 timmar. Det är den modellen man vill ta hit till Stockholm, säger en av  Stockholms sopgubbar.
Ge ditt stöd till sopgubbarnas kamp i Stockholm, som nu är på väg att spridas till andra delar av landet. Det är samma frågor som står i förgrunden: Nya upphandlingar och byte av entreprenad följs av lönedumpning och sämre arbetsvillkor. Sopgubbarna får betala när privata bolag vill pressa kostnader för att ge pengar till ökad aktieutdelning och höjda chefslöner.

Rättvisepartiet Socialisterna och veckotidningen Offensiv ger fullt stöd till denna kamp som rör alla arbetare. Det är en principiell strid för löner, arbetstider och för att sopgubbarnas inte ska rånas på sin yrkeskunskap.
Vi uppmanar arbetsplatser, fackföreningar och allmänhet att ge aktivt stöd till kampen och kräva av den styrande rödgrönrosa majoriteten i stadshuset att den river alla kontrakt med Reno Norden AB.
”Kräv att sopgubbarna får: fast jobb, samma lön och behåll personalen vid entreprenörsbyte. Sen kommer soporna att hämtas som vanligt igen. Rädda Stockholm. Rädda Sopgubbarna”, säger Stockholms Sopgubbar i ett uttalande den 13 juli.
Reno Norden, Stockholm Vatten och ytterst de styrande i stadshuset bär ansvaret för att sopberget i Stockholm nu växer. Det finns bara ett sätt att åtgärda den sanitära olägenhet och irritation som detta skapar och det är att Reno Norden AB slängs ut från sophämtningen.

Alla artiklar om fackliga strider och segrar på RS Haninge

Läs också:
> Strejkande sopgubbar säger upp sig – all sophämtning i Stockholm nere (12 juli)
> De strejkande sopgubbarna bötfälls (7 juli)
> Stöd sopgubbarnas strejk (6 juli)

Tidigare strider;
Stöd sopgubbarna (maj 2011)
Ny strid för sopgubbarna (juni 2010)
Liselott Lööf AB backar (februari 2010)
Sopstriden ökar pressen på politkerna (februari 2010)
Sopgubbarna svarar AD-domen (februari 2010)
Skandaldom mot sopgubbarna (februari 2010)
Stå på er sopgubbar! (oktober 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.