onsdag 5 juli 2017

Stöd sopgubbarnas strejk


Tar kamp mot lönesänkningar på upptill 5-10 000 kronor i månaden

Ett hundratal renhållningsarbetare på Reno Norden AB, som står för 55 procent av Stockholms sophämtning, gick imorse ut strejk. Bakgrunden är att arbetsköparen Reno försöker få igenom ett avtal som innebär lönesänkningar på så mycket som 5-10 000 kronor i månaden.
Att sophämtarna gick ut i strejk imorse var däremot ett svar på flera provokationer från Reno som vill tvinga dem att inventera och märka alla sina nycklar och koder till sopkärlen. Imorse fick de nog, när Reno krävde att inhyrda kontrollanter skulle åka med i sopbilarna. Alla vet varför Reno begär detta:

Peter Börjesson
– De vill byta ut oss om vi inte accepterar lägre lön. Därför vill de åt våra yrkeskunskaper. Vi är beredda att börja jobba på en gång, men vi tänker inte hjälpa dem att sänka våra löner eller ersätta oss, säger Peter Börjesson, talesperson för sopgubbarna.

En av sopgubbarna återberättar vad regionchefen för företaget i Stockholm sa till dem: "Vi äger kunskapen i era huvuden".

– Det är inte vårt jobb att inventera och märka nycklar, det är ett tjänstemannaansvar och vi behöver inte vara behjälpliga med det, förklarar han.

Ute på plats finns också renhållningsarbetare från Reno Nordens konkurrent Liselotte Lööf AB, som åkt in för att stödja kollegorna i konflikt. När en förvirrar journalist frågar varför renhållningsarbetare från ett annat företag är där, svarar flera arbetare från båda företagen i kör: "Vi är Stockholms sopgubbar".

Flera sopgubbar, som vet att partier som Socialdemokraterna och Vänsterpartet i olika utsträckning tagit upp krav på sociala villkor i stadens upphandlingar, sa att de gärna ser att fler politiker även kommer ut och ger dem stöd och filmade en uppmaning från Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge kommunfullmäktige, Mattias Bernhardsson, som var på plats idag: Kom ut till Varuvägen 14 i Älvsjö och stöd sopgubbarnas strid.


– Reno Norden AB:s VD tycker att det 'inte är rimligt att en sophämtare tjänar 40 000-45 000 i månaden'. Men snittlönen är kring 35 000 kronor. De flesta vet inte hur slitsamt yrke detta är, de tjänar i princip 1 krona per hämtad sopsäck. Vad det handlar om är att Reno vill lägga mer jobb per arbetare, men de vill inte betala för det. VD:n har då i alla fall inte lyft en sopsäck för varje krona i sin lön, konstaterar Mattias Bernhardsson (RS).> Alla artiklar om fackliga strider och segrar på RS Haninge

Tidigare artiklar om sopgubbarnas strider:
> Stöd sopgubbarna (maj 2011)
> Ny strid för sopgubbarna (juni 2010)
> Liselott Lööf AB backar (februari 2010)
> Sopstriden ökar pressen på politkerna (februari 2010)
> Sopgubbarna svarar AD-domen (februari 2010)
> Skandaldom mot sopgubbarna (februari 2010)
> Stå på er sopgubbar! (oktober 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.