fredag 7 juli 2017

De strejkande sopgubbarna bötfälls


"Det finns stor anledning att misstänka att Reno, som trots att företaget är ett svart hål anser sig ha råd med både höjd aktieutdelning och rejält påslag till vd:n, vill skylla en framtida konkurs på sopgubbarna. Ledningen för Stockholms Vatten tycks också hysa en stark önskan att bli av med sopgubbarna"

Av Per Olsson
- - -

Arbetsdomstolen (AD) dömer 51 sopgubbar att betala 5 000 kronor i böter. Det meddelade fick de strejkande sopgubbarna under fredageftermiddagen.

Denna nya klassdom från AD riskerar att följas av uppsägning av de strejkade. Även om skumraskföretaget RenoNorden (Reno, som hävdar att man är ”Nordens ledande privata aktör inom insamling och transport av hushållsavfall”) sagt att man dementerar uppgifterna om uppsägning står det helt klart att företaget är beredd att låta en fällande första dom i AD följas av uppsägning. Avskedanden kan ske redan den kommande veckan säger de strejkande sopgubbarna som RS/ Offensiv träffade under fredagseftermiddagen.

Med AD-domen i ryggen kommer Reno och Stockholms Vatten att snabbt gå vidare i sin upptrappning av striden mot sopgubbarnas löner, arbetsvillkor och kunskap om soprum och vart alla nycklar går i den jättelika nyckelknippa som man bär med sig. Det kan handla om nyckelknippor som kan väga uppemot 10 kilo och ibland mer.
Nu mer än någonsin är det viktigt att sopgubbarna får stöd från andra arbetare, särskilt inom sophämtningen, fackföreningar samt allmänhet.

Det finns stor anledning att misstänka att Reno, som trots att företaget är ett svart hål anser sig ha råd med både höjd aktieutdelning och rejält påslag till vd:n, vill skylla en framtida konkurs på sopgubbarna. Ledningen för Stockholms Vatten tycks också hysa en stark önskan att bli av med sopgubbarna.

Reno vill både sänka lönerna genom att ändra lönesystemet och råna sopgubbarna på deras kunskap om var alla nycklar går. Den nyckelinventering som Reno satt igång är en direkt provokation och kan bara ses som ett steg på vägen mot att ersätta dagens anställda med inhyrd personal.
Det har spritts många lögner om sopgubbarnas löner och villkor, vilka de själva besvarar i detta pressmeddelande som måste få stor spridning:
Pressrelease från Sopgubbarna som omfattas av strejken. 7 juli.
Sopgubbarna i Stockholm vill gärna återgå till arbetet och rädda Stockholm från sopberget. Detta gentemot att de behåller det lönesystem de har i kommande avtalsperiod.
Reno gav igår besked om att uppsägning verkställs, då domen från AD kommer om några dagar. Stockholm Vatten har ålagt Reno en nyckelinventering som Transport och sopgubbarna ej står bakom.
Det är orsaken till denna konflikt. Sopgubbarna vet hur man hämtar sopor och behöver inte dela med sig av kunskapen, som i förlängningen leder till lönedumpning och avsked. Denna avsked kommer så fort inventeringen är klar enligt sopgubbarna.
Renos plan är att aktieägarna skall få 11% i vinst från 1 oktober, istället för 6% som är normalt. Behålls nuvarande lönemodell får aktieägarna 6%
Sopgubbarnas höga löner är en lögn. Den är inte högre än för rörmokare, mattläggare eller snickare. Det tunga, smutsiga och farliga arbetet som utförs av sopgubbarna i Stockholm är relevant med dagens lönenivå.
Beslutet att ställa soporna har tagits i demokratisk anda och sopgubbarna står enade.

Läs också:
Stöd sopgubbarnas strejk (6 juli 2017)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.