onsdag 19 juli 2017

Ny fas i sopstriden


Rättvisepartiet Socialisterna: Kräv att stadshusets rödgrönrosa majoritet omedelbart beslutar att riva alla kontrakt med Reno Norden AB


Av Per Olsson
- - -

Sopstriden i Stockholm går in i en ny fas. Kampen är långt ifrån över även om sopstrejken kan sägas vara över. Men sopgubbarna på Reno Norden kommer inte att gå tillbaka och jobba för ett företag som vann den senaste upphandlingen med hjälp av kalkylerad lönedumpning.
– Ingen vill jobba för ett företag som behandlar sina anställda som Reno Norden gjort. Många av oss mår dåligt. Jag själv är sjukskriven i två veckor. Alla har sagt upp sig, säger en av de före detta sopgubbarna på Reno Norden.
”Sopgubbarna har sagt upp sig, är på semester, några är sjukskrivna, någon jobbar. De som enligt uppgift nu kör sopbilarna är inga riktiga sopgubbar, utan nybörjare. Sopberget i Stockholm bara växer! Så fort stockholmarna kommer tillbaka från semestern exploderar sopmängderna i soprummen. Den 1 oktober svämmar Södermalm och Östermalm också över av sopberg om Reno tar över efter Liselotte Lööf. Vi börjar gärna hämta sopor igen, men inte på Reno Nordens villkor”, skriver Stockholms Sopgubbar på Reno i ett uttalande idag.
Sophämtningen kommer aldrig att fungera igen om inte den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset bryter med Reno Norden. Bollen ligger nu hos de styrande – i stadshuset och Stockholm Vatten och Avlopp.
"Vi riktar också en särskild uppmaning till medlemmar i de styrande partierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet,  Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ – att öppet konfrontera den politiska hållning som den rödgrönrosa majoriteten intagit och som innebar att man gett grönt ljus till lönedumpning och försämrade arbetsvillkor"
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar fackföreningar, arbetsplatser, allmänhet och enskilda aktivister att kräva att stadshusets majoritet omedelbart beslutar att riva alla kontrakt med Reno Norden. Vi riktar också en särskild uppmaning till medlemmar i de styrande partierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet,  Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ – att öppet konfrontera den politiska hållning som den rödgrönrosa majoriteten intagit och som innebar att man gett grönt ljus till lönedumpning och försämrade arbetsvillkor. Som en följd av detta har Stockholm Vatten och Avlopp blivit Reno Nordens främsta bundsförvant mot Stockholms sopgubbar. Det är en politisk skandal av oerhörda mått.
“Vi är emot lönedumpning och det är inte acceptabelt att arbetsvillkor försämras”, skrev Vänsterpartiet i stadshuset i en kommentar till sopstrejken. 
Men de gav inget stöd till de sopgubbar som tog strid mot lönedumpning och sämre arbetsvillkor, utan istället försvarade man den nyliberala upphandlingspolitiken. Vänsterpartiet på en rad orter och många fackligt aktiva vänsterpartister har reagerat starkt mot detta svek. ”Allt stöd till soparbetarna”, skrev Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott i ett stöduttalande för soparbetarna i Stockholm.
I Malmö har Reno Norden infört den lönesänkarmodell som man ville påtvinga sopgubbarna i Stockholm när man tar över från Liselotte Lööf den 1 oktober. I Malmö har Reno Nordens sopgubbar fått sina löner sänkta och ibland tvingats jobba 14-timmars pass för att hinna med.

I rädsla för sopstrejk även i Malmö har det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schönström skrivit ett brev till VA Syd (Malmös motsvarighet till Stockholm Vatten och Avlopp) med uppmaningen att ”agera skyndsamt mot det direkt olämpliga beteendet de [Reno Norden] uppvisar mot sin personal, en värdegrund vi absolut inte kan dela som offentlig upphandlare. Hur agerar vi nu för att få till en snabb förändring?”. Men inte ens ett liknande brev har den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm skickat, vilket inte kan tolkas som annat än ett medgivande till att Stockholm Vatten och Avlopp är Reno Nordens torped. Det står klart att Stockholm Vatten och Avlopp är i tandem med Reno Norden arbetar för att bli av med sopgubbarna.
”Vi har fortsatta driftstörningar i hämtningen av hushållsavfall i säck och kärl”, skriver Stockholm Vatten och Avlopp på sin hemsida idag och det kommer man att få fortsätta att skriva.
Sopgubbarnas kamp har fått stort stöd och stödstrejken på Liselotte Lööf satte ett exempel, som borgarna att rasa och på nytt kräva totalförbud mot sympatiåtgärder som har effekt:
”Riksdagen bör införa ett förbud mot sympatiåtgärder. Det drabbar per definition de arbetsgivare som inte är inblandade i konflikten. De är oproportionerliga och moraliskt oförsvarbara. Det är beklagligt att regeringen inte tog med frågan om sympatiaktioner i den nytillsatta utredningen om strejkregler, som föranletts av konflikten i Göteborgs hamn”, skrev exempelvis Dagens Industri i en ledare samma dag (den 14 juli) som Arbetsdomstolen fällde ännu en klassdom och ställde sig arbetsgivarorganisationen Transportföretagen/Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Reno Nordens sida – mot sopgubbarna.
Trots den principiella strid som utkämpas har de fackliga organisationernas ledning sin vana trogen inte uttalat stöd till sopgubbarnas kamp och än mindre gjort något till stöd för kampen. Denna fatala tystnad och undergivenhet har bara sporrat de borgerliga etablissemanget och Reno Norden, ett företag med skräpstatus och som ägs av riskkapitalister.
De fackliga organisationernas ledning lämnade att sopgubbarna att ensamma ta fajten för fackliga principer i ett läge där solidaritet och aktivt stöd är mer nödvändigt än någonsin illustrerar att behovet av demokratiska och kämpande fack, likt fackklubben på Reno, är akut.

Stöd den fortsatta kampen för de sopgubbarnas självklara krav;
• Ingen nyckelinventering, löneavdrag, stämningar, avsked, eller lönesänkningar. Behåll personalen vid entreprenörsbyte.

Läs också:
> AD-dom mot sopgubbarnas kamp (14 juli)
Strejkande sopgubbar säger upp sig – all sophämtning i Stockholm nere (12 juli)
De strejkande sopgubbarna bötfälls (7 juli)
Stöd sopgubbarnas strejk (6 juli)

Alla artiklar om fackliga strider och segrar på RS Haninge

Tidigare strider sopstrider:
Stöd sopgubbarna (maj 2011)
Ny strid för sopgubbarna (juni 2010)
Liselott Lööf AB backar (februari 2010)
Sopstriden ökar pressen på politkerna (februari 2010)
Sopgubbarna svarar AD-domen (februari 2010)
Skandaldom mot sopgubbarna (februari 2010)
Stå på er sopgubbar! (oktober 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.