onsdag 24 januari 2018

Seger: Laziz Sharifov får nytt uppehållstillstånd


Tredje vågen segerrik kamp för Laziz 

Idag kom ett efterlängtat besked: 
"Migrationsverket upphäver beslutet om utvisning och beviljar Laziz Sharifov uppehålls- och arbetstillstånd". 
Tillståndet är två-årigt och förnyas därefter med Haninge boxningsklubb. Detta är den andra asylsegern i Haninge på bara en månad då politska flyktingen Hanna vann uppehållstillstånd, också hon efter en kampanj med många engagerade. 

Laziz blev svensk boxningsmästare i 64 kilo år 2016 och är idag proffsboxare med segrar i alla tre proffsmatcher hittills. 

I våras fick han ett avslagsbeslut på ansökan att förnya sitt uppehålls- och arbetstillstånd trots att hela hans familj han permanent uppehållstånd och Laziz själv har bott i Sverige sedan 2008.
Natalia Medina.
Foto: Lina Rigney Thörnblom
– Det är verkligen en fantastisk nyhet att han nu får stanna till slut. Äntligen kan Laziz slappna av och fokusera på boxningen. Alla, inte minst inom idrottsvärlden som engagerat sig och på olika sätt hjälpt till ska ha ett stort tack. Det är fantastiskt att så många tagit strid för att Laziz till ska få stanna i det land som är hans hem. Samtidigt är det fruktansvärt att andra som inte har samma skyddsnät riskerar att utvisas, säger Natalia Medina, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och Stockholms Arbetares Idrottsförening - AIF Boxning som tog initiativ till ett upprop för Laziz rätt att stanna med 28 undertecknande sportprofiler på SVT Opinion.
Väldigt många insatser ligger bakom denna seger. Vi från Rättvisepartiet Socialisterna vill tacka alla som demonstrerat och engagerat sig och rikta särskilda tack till Laziz tränare Vido Ratković, advokat Lisa Af Jochnick samt Henrik, Gunnar och Johanna Netz från Foderboden i Haninge.
Lena Johansson (RS) talar på Asylrörelsen
Stockholms demonstration i mars 2017
– Tillsammans är vi starka, säger en glad Lena Johansson, aktiv i kampanjen för Laziz och i Rättvisepartiet Socialisterna.
Familjen Sharifov tillhör minoriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Laziz har tidigare grannar och vänner som har dödats och Laziz själv misshandlades innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.

Trots de starka skyddsskälen har Migrationsverket försökt utvisa Laziz ett flertal gånger.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpade för Laziz och hans familjs rätt att stanna redan 2010 med bland annat demonstrationer och en namnlista som en stor del av kommunfullmäktige skrev under. Utvisningen stoppades.
2013 kom nästa hot om utvisning. Då samlades över 6000 personer i kampanjen för Laziz och hans familj, Migrationsverket ockuperades av kampanjen och Asylrörelsen Stockholm både den 6 och 11 november och stora idrottsprofiler uttalade sitt stöd för Laziz.

Laziz tvångsutvisades i december 2013, men kunde återkomma sex månader senare tack vare ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb som kampanjen tog initiativ till.


Men sen kom nästa dråpslag; Under våren 2017 menade Migrationsverket att villkoren i avtalet inte har uppfyllts och avslog ansökan att förnya arbetstillståndet. Det företag som 2014 genom ett sponsoravtal med Haninge boxningsklubb skulle finansiera Laziz anställning på boxningsklubben fullföljde inte sina åtaganden.
Oavsett så var Migrationsverkets beslut att straffa Laziz för detta oacceptabelt, särskilt med tanke på de straka asylskälen och den starka anknytningen. Migrationsverkets avslag var ett resultat av S-MP-regeringens nya migrationslagar vilket i princip avskaffade asylrätten; Permanenta uppehållstillstånd har i princip avskaffats, krigsflyktingar får bara stanna i tre månader, politiska flyktingar i tre år och föräldrar splittras från sina barn.

– Jag är så lättad över att utvisningen stoppats, igen. Vi har kämpat för Laziz i åtta långa år nu. Han borde ha permanent uppehållstillstånd vid det här laget, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom som kämpat för Laziz med familj sedan 2010 och organiserade ockupationerna av Migrationsverket.
Lina Rigney Thörnblom (RS) under en av ockupationerna av
Migrationsverkets lokaler
Kampanjen och den stora uppslutningen var oerhört viktig för att stoppa utvisningen, alla tre gånger. Det visar att kamp och organisering lönar sig. 


Fler artiklar på temat segrar och framgångar:
> Hanna får asyl (2017)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.