onsdag 10 januari 2018

Södertörnsvargen skjuten – proteststorm mot M-politikerns inblandningAlexandra Anstrells (M) fabricerade rapporter till Länsstyrelsen avgörande bakom felaktiga skyddsjakten

> Läs också: Vildmarken och havsörnarna på Ornö räddas

Skyddsjakten på "Södertörnsvargen" som sköts idag den 10 januari kommer att bli ihågkommen som en grov myndighetsröta där en moderat haningepolitikers fabricerade rapporter lagt grund för beslut om jakt på den enda vargen i länet.

Mattias Bernhardsson (RS) och ett tjugotal andra organiserade
 sig i olika fältgrupper mot skyddsjakten.
Artikel av Lokaltidningen Mitt i Haninge 
– Tack alla som kämpat mot skyddsjakten, alla 2000 som gick med i gruppen "Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen", de hundratal som överklagade beslutet, de 47 000 som skrev på namninsamlingen, de jaktlag som stödde oss, boskapsägare som förbjöd Länsstyrelsen att bedriva skyddsjakt på deras mark och alla ni som deltagit i våra fältgrupper som dag och natt har försvårat skyddsjakten med allt från flytt av åtel till skrämselåtgärder, skriver Mattias Bernhardsson, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige, i gruppen "Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen" som han tog initiativ till i december.
– Våra ansträngningar räckte inte denna gång. Men vi har varit en viktig röst som förhoppningsvis innebär att beslutsfattarna tänker några extra gånger innan de låter faktalösa skrämselkampanjer ligga till grund för beslut om jakt på rödlistade arter [Naturvårdsverkets lista över hotade/utrotningshotade arter] framöver, fortsätter Mattias Bernhardsson (RS).
Den rödlistade vargen skjöts ihjäl som ett resultat av den moderata haningepolitikern Alexandra Anstrells önskan att hennes skrämselkampanj och krav på skyddsjakt skulle ge röster i höstens kommunval. Istället har en överväldigande majoritet av haningeborna rasat över skyddsjakten och en proteststorm har riktats mot Länsstyrelsen såväl som den moderata politikern.
Ewa Danielsson i Mitt i Haninge
– Vi har en moderat Haningepolitiker som tjatade sig till en skyddsjakt på denna varg. Och till slut gav länsstyrelsen efter. Innan skyddsjaktbeslutet kom det ständigt observationer från ett håll om att vargen var närgången och oskygg. Efter skyddsjaktbeslutet har det inte kommit en enda sådan observation. Det här handlar om hur jägare hjälper jägare, anser vi, säger Ewa Danielsson som varit en av de mest drivande i kampanjen samt i fältarbetet till lokaltidningen Mitt i Haninge.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Vi kommer se till att ingen glömmer den falska roll moderattoppen haft i att skjuta den rödlistade vargen, lovar Lina Rigney Thörnblom (RS) som reste frågan om skyddsjakten i kommunfullmäktige i december.
"När vargen går in på gårdar och jagar in människor tillbaka in i huset, tar hundar framför näsan på ägaren och skrämmer ryttare...", fantiserade Alexandra Anstrell (M) ihop i moderatblaskan Medborgaren.
Hennes Disney-inspirerade skrönor är lätta att slå hål på:
1. Den ryttare som vargen "skrämde" då hon mötte vargen i samband med en ridtur lade själv upp ett klipp på youtube som visar den totala motsatsen. Ryttaren pratar med vargen och när hon rider mot den så skyggar den och springer in i skogen.
https://www.youtube.com/watch?v=zkgKPVNCStE
2. Ingen hund har blivit dödad "framför näsan på ägaren". Inte en enda hundattack har skett. Hundan och sina ägare har däremot blivit följda av vargen – ett helt naturligt beteende av en ung tik. Flera har beskrivit mötet som "lekfullt".
3. Att vargen "jagar in människor tillbaka in i huset" är hörsägen (uppgift från tredje part) och har inte styrkts med vidimerad
skriftligt utsaga och kan därför inte ligga till grund i ett beslut om skyddsjakt.

Alexandra Anstrell i tidningen Medborgaren
Alexandra Anstrell (M) hänvisar också till att skolor och daghem skulle fått "ställa in utflykter" på grund av vargen. Dessa uppgifter har dementerats av både kommunens skolchef samt rektorn på Svartbäckskolan.

En annan diskussion har varit att Södertörnsvargen rev fem får i Tyresta by och i en annan hage i Österhaninge:
– De rivna tamboskapen är faktiskt Länsstyrelsens fel – de nekade bland annat Tyresta by rovdjursstängsel. Länsstyrelsen borde göra sitt jobb och rovdjurssäkra tamdjuren istället för att skjuta Södertörns enda varg för att den är varg, säger Lina Rigney Thörnblom (RS).
– En orsak till att varg, älg och annan vilt rör sig närmre och även mitt i bebyggelse är ju att det är bebyggelsen tränger allt närmre in i skog och mark. Djurens livsmiljöer – särskilt i Haninge – skövlas i allt snabbare takt. Nu måste vi sätta ned foten och skydda våra sista skogs- och naturområden, säger Mattias Bernhardsson (RS) som även driver sidan "Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap".
Läs tidigare artiklar:
> Kommunen vägra överklaga men motståndet växer
> Rättvisepartiet Socialisterna kräver att skyddsjakten på Södertörnsvargen stoppas 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.