tisdag 9 oktober 2018

Haninge måste agera mot de usla villkoren i privat hemtjänst

Mattias Bernhardsson (RS)
Rättvisepartiet Socialisterna: Hemtjänstföretagen timanställer för att slippa betala kollektivavtalsenlig lön och sjuklön 

Under mandatperiodens sista kommunfullmäktigemöte i Haninge igår, frågade Rättvisepartiets Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson ut Äldrenämndens socialdemokratiska ordförande Annette Haaf om de allt uslare arbetsvillkoren i äldreomsorgen:
– Vi har träffat anställda i ett flertal privata hemtjänstföretag som berättar att de inte har rätt till sjuklön. De har så låga löner att de inte har råd att vara sjukskrivna, istället tvingas de jobba när de är sjuka.
– Hur kan detta vara möjligt? Det var efter att Rättvisepartiet Socialisterna slog larm om usla villkor i den privata hemtjänsten som äldreförvaltningen införde skall-krav på kollektivavtalsvillkor 2013. Men nu har företagen börjat använda kryphål för att slippa följa kraven, genom att bara timanställa.
– På ett företag är hela 28 timanställda och bara två är fastanställda. På ett annat företag är hela 100 procent timanställda, berättade Mattias Bernhardsson (RS) och frågade nämndordföranden vad de gör för att se till att alla som jobbar i privat hemtjänst har trygga och bra villkor.
Annette Haaf (S) svarade att hon inte var medveten om dessa förhållanden, då arbetsvillkor inte står på dagordningen när förvaltningen har sina regelbundna uppföljningar av arbetsmiljö och hälsa. Men hon lovade att sätta sig in dessa missförhållanden och återkomma med vad kommunen kan göra.
Detta var det sista kommunfullmäktigemötet för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, för fyra år framåt i alla fall. Trots fler röster i valet tappade vi båda mandaten p g a den nya orättvisa treprocentspärren.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att följa upp att äldrenämnden och -förvaltningen agerar för att täppa till kryphålen undan kraven på kollektivavtalsvillkor inom privat hemtjänst.
Tyvärr kommer det inte finnas något parti i kommunfullmäktige som tar upp och bevakar arbetsplatsfrågor eller vanliga arbetares villkor och intressen. Men vi kommer fortsätta driva våra kampanjer och frågor lika beslutsamt på gator, torg och arbetsplatser de kommande fyra åren, bygga Rättvisepartiet Socialisterna ännu större och ta tillbaka platserna i kommunfullmäktige i valet 2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.