onsdag 31 oktober 2018

Mordhotad och förföljd i Trumps USA söker asyl i Sverige


Kända transaktivisten Danni Askini flydde USA efter 100-tals hot och ett mordförsök • Nu hotas hon med fängelse om hon återvänder


Av Mattias Bernhardsson
som träffade Danny Askini i Stockholm för några dagar sen
- - -

Danni Askini har varit aktiv för hbtq+-personers rättigheter i USA ända sedan slutet av 1990-talet. Hon har hållit över 200 föreläsningar på organisationer och universitet om hbtq+-frågor. Tills nyligen var hon ordförande för Gender Justice League. Danni har vant sig vid hot under en lång tid, men under sommaren eskalerade situationen så pass mycket att hon inte längre kunde göra sitt arbete.
– Med alla hot och förföljelser, samtidigt som myndigheterna har vägrat att utreda dessa eller skydda mig, blev det till slut omöjligt för mig att fortsätta arbeta, berättar Danni.
Det handlar om hundratals hot via mail, telefon, på olika nätforum och sociala medier från olika högerextrema grupper. Hoten innehåller såväl mordhot och hot om våldtäkt mot Danni själv såväl som mot hennes nära och kära.
Hoten på nätet tog karaktären av förföljelser där användare publicerade bilder tagna på Dannis adress, på hennes bilregisterplåt, moderns äldreboende, broderns arbetsplats, etcetera. 
Bilderna har tagits på plats genom övervakning. Till slut publicerades även bilder på Danni när hon lämnade kontoret. 

Under sommaren publicerades en ”Kill List” på vad som kallas ”the dark web”, sidor med begränsad åtkomst. Danni fanns på plats 3 på dödslistan. På plats 2 återfinns Kshama Sawant, som är stadsfullmäktigeråd i Seattle och medlem i Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA, Socialist Alternative. Danni och Kshama är nära allierade och har kämpat tillsammans i en rad frågor.
Danni vädjade om hjälp hos Seattlepolisen, Community Relations Service under Justitiedepartementet och hos FBI:s cyberbrottsenhet. 
Svaren hon fick var att hon borde ”tona ned” sitt arbete och ”köp ett vapen och lär dig använda det”. 

Den 21 juni utsattes Danni för ett mordförsök. Det var dagen innan Trans Pride när Danni var på väg till ett köpcentrum i sin bil. En stor pickupbil accelererade bakom Danni och körde upprepade gånger på henne bakifrån. I bilen satt tre vita män med ett synligt hagelgevär. Förövarna prejade till slut av Danni från vägen innan de körde därifrån. 
När Danni chockat ringde polisen och berättade vad som hade hänt blev hon uppmanad att själv uppsöka ”närmaste polisstation” för att göra en anmälan. 
Danni kände att hon inte var säker någonstans – var hon än gick kunde hon fotograferas. Hoten fortsatte att välla in och myndigheterna förlöjligade hennes anmälningar. 

– När jag insåg att jag var tvungen att fly var Sverige det enda tänkbara. Jag har besökt Sverige runt 20 gånger, jag har vänner och bekanta här. Jag behövde bara förnya mitt pass, sen kunde jag åka, berättar Danni.
Men då började nästa mardröm. Danni fick avslag på sin ansökan att förnya passet. För första gången blev Danni ombedd att framställa "bevis" på sin transition till kvinna. 
Myndigheterna vägrade finna sig i att dokumenten var förseglade i sträng sekretess.
Dannis transition ägde rum för 20 år sedan, då minderårig och i fosterhem. Hon är registrerad som kvinna i alla hennes identitetshandlingar och dokument sedan slutet av 1990-talet. 2007 förnyade Danni sitt pass utan några problem, med all nödvändig dokumentation för att bevisa hennes könsidentitet.

Att göra Danni statslös skulle passa Trumpadministrationen väldigt väl.
Danni är övertygad att vägran över att låta henne förnya passet är ett politiskt angrepp. Och faktum är att Danni är en påtaglig nagel i ögat på Trumpadministration såväl som på andra makthavare. Danni driver ett stämningsmål mot Trumpadministrationens förbud mot transpersoner inom militären. Hon har även stämt högt uppsatta militärer och var en av de starkaste rösterna som tvingade Seattles borgmästare Ed Murray att avgå förra året efter avslöjanden om sexuella övergrepp på barn.

Utrikesdepartementet krävde att Danni skulle resa tvärs över staterna till Maine för att begära att hennes sekretess skulle hävas – en tidskrävande process mitt under överhängande dödshot.
Danni hade redan lämnat sitt födelseintyg från staten Maine som innehöll hennes fullständiga juridiska namn, kön, födelsedatum och födelseort. Dessutom hade hon lämnat in sitt tidigare pass och körkort. Allt detta var – enligt lag – mer än tillräckligt för att bevisa kön och identitet, för en enkel förnyelse av ett pass vars utfästelse redan hade varit föremål för samma granskning.
Noterbart i sammanhanget är att Danni var en av konsulterna bakom USA:s policy för utfärdande av pass till transpersoner under Clintonadministrationen och är väl informerad i alla dess detaljer. Dagens Trumpadministration – som just nu arbetar hårt för att avskaffa alla framsteg för transpersoner som har vunnits under de tidigare perioderna – är väl medveten om vem Danni är och vilken roll hon har spelat.

Trots att Danni hade lagen på din sida reste hon till Maine för den enormt tidskrävande processen att häva sekretessen. Hon använde besparingar för att ha råd med advokat och slutligen få ut de dokument hon krävdes på. 
Trots detta blev det avslag igen. Myndigheterna ifrågasatte dokumenten och sade att de hade utfärdats på ett ”olagligt sätt”. 
Tack vare en kongressledamot, som hörsammade Dannis vädjan att få lämna landet, utfärdades ett särskilt 2-årigt nödpass som möjliggör att lämna USA för att söka asyl, dock inte möjligheten att återvända. Vid Utrikesdepartementets passkontor möttes Danni av uppfattningen att "de [Sverige] kan behålla dig".
Danni hotas också med fängelse om hon återvänder till USA – för ”identitetsbedrägeri” (!).

– Som en transkvinna i ett manligt fängelse löper jag 97 gånger högre risk att utsättas för våldtäkt och 400 gånger högre risk att låsas in i isolering, upplyser Danni.
FN:s råd för mänskliga rättigheter skickade ett undersökningsbrev till USA:s regering den 7 augusti om de brott mot mänskliga rättigheter som Danni har utsatts för. Trumpadministrationen har vägrat att svara.

Donald Trump arbetar just nu för att omdefiniera kön i lagstiftningen.
Enligt ett utkast av Hälsomyndigheten som tidningen Times kommit över skulle den föreslagna definitionen av kön vara "manlig eller kvinnlig, oföränderlig och bestämd av könsorganen en person är född med".
Skulle detta gå igenom skulle över 4 miljoner transpersoner få sina rättigheter och identiteter raderade.
Inom flera hälsomyndigheter har ordet "transgender" redan förbjudits.

Trumpadministrationen har utfärdat ett förbud mot transpersoner inom militären, försvagat tillämpningen av Title IX (lagen som förbjuder diskriminering på grund av kön och könsidentitet i utbildningsprogram som finansieras av statligt stöd), upphävt skydd för transpersoner i Affordable Care Act och skurit i finansieringen av åtal mot hatbrott riktade mot transpersoner. 

Den 3 oktober registrerades Danni som asylsökande i Sverige. Hon är i princip statslös. Återvänder hon riskerar hon att gripas direkt på flygplatsen. Hon flydde för sitt liv undan hot, förföljelse och mordförsök, vilka USA:s myndigheter har ignorerat. 
Samtidigt pågår en hets mot transpersoner från en Trumpadministration som är fast övertygade om att avskaffa samtliga rättigheter som transpersoner har vunnit. 

Danni fortsätter kampen för transpersoner från Sverige, där hon har många allierade. 
Det kommer också behövas en kampanj för asyl i Sverige, där vi i Rättvisepartiet Socialisterna kommer att vara aktiva.
Vi uppmanar alla att sluta upp bakom Danni. Börja med att bidra till hennes insamling för advokatkostnader på gofundme.com/danni-askini-legal-fund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.