onsdag 26 december 2018

Tack för allt ni gjort för oss


"Jag vill rikta ett stort tack till Rättvisepartiet och till Mattias och Lina som suttit för partiet i 12 år i fullmäktige för allt ni har gjort"

Insänt av 
Astrid Johansson
truckförare, Västerhaninge
- - - 

Året går mot sitt slut och det finns många tankar i huvudet. Jag vill passa på att skriva av mig om mina känslor efter valet.

Min farbror är Åkare, han kör 10-12 timmar om dan för att få ihop lönen. Han är en av de hundratals chaufförer som saknar arbetsskadeförsäkring, vilket han fick känna på för fyra år sen när han blev påkörd utanför bilen. 


Ingen politiker, ingen alls faktiskt, har någonsin frågat han om hans villkor, eller engagerat sig. Tills för tre sen då Rättvisepartiet Socialisterna började samla ihop åkare och chaufförer till möten. Ett år senare, efter fackliga upprop och utfrågningar i Haninge kommunfullmäktige, beslutade upphandlingsförvaltningen att gå med på att Rättvisepartiets krav om grundläggande kollektivavtalsvillkor skulle tas med i upphandlingen av persontransporter

Det finns åtta riksdagspartier med enorma resurser, men bara ett Rättviseparti som kallar till möten på sunkiga chaffisfik i industriområden kl 06 morgonen – och som driver en verklig arbetarfråga till seger.  

Jag blev så glad när jag dan efter valet såg att Rättvisepartiet Socialisterna hade ökat i röster i Haninge kommunval. Sen blev jag chockad, när jag såg att det inte räckte. Från två platser i fullmäktige till noll, trots att vi var fler som röstade på dem. Hur f-n kunde detta gå ihop? 

Till slut insåg jag att Haninge strax innan valet hade infört en treprocentspärr. Till skillnad från de flesta andra kommuner som bara har en tvåprocentspärr. 

Och jag börjar lägga ihop saker som grott i huvudet under valåret:

Att Rättvisepartiet Socialisterna portades från Haninge kommuns två stora valdebatter på Fredrika Bremer-gymnasiet medan alla andra kommunfullmäktigepartier fick vara med.  
Att Lokaltidningen Mitt i Haninge knapp skrivit ett enda ord om Rättvisepartiet Socialisterna. Trots att de varit den mest aktiva oppositionen i kommunfullmäktige, trots att de varit de enda aktiva genom sina kampanjer ute kommundelarna där folk samlats till möten och organiserats kring konkreta frågor. Inte en rad har lokaltidningen skrivit om detta. Men sida efter sida har getts åt S, M, SD och andra etablissemangspartier för enkla utspel utan innehåll.
Vi är 1437 Haningebor som röstade på Rättvisepartiet, på vårt parti, men vi blev ändå fråntagna VÅRA två platser i fullmäktige för att etablissemanget inte respekterar demokratin. 

Nu finns det inte längre någon opposition kvar i fullmäktige mot nedskärningarna i skolan och äldreomsorgen, nu finns det längre inget parti kvar i fullmäktige som läcker hemliga planer till arbetsplatserna. 

Jag vill rikta ett stort tack till Rättvisepartiet och till Mattias och Lina som suttit för partiet i 12 år i fullmäktige för allt ni har gjort;

För att ni lyssnat på oss arbetare och drivit våra frågor. För att skolmaten på gymnasiet är gratis sen 13 år tillbaka, för de 100 lärarjobb som räddades i den stora elevkampen, för att ni drev igenom kollektivavtalsvillkor i kommunens upphandlade hemtjänst och färdtjänst; 
För er kamp mot rasismen och för solidaritet med alla grupper som varit i strejk; 
För er kamp för trygghet som gett oss fältassistenter, bostadskampanjer som jagat ut slumvärdar och för er kamp mot mäns våld mot kvinnor och förtryck i hederns namn; 
För ert stora engagemang för att bevara vår orörda natur: Tack vare er delaktighet har vi kvar vildmarken Nybysjö på Ornö, Söderbyskogen, ett bil- och lyxhusfritt Rudans friluftsområde och en orörd strandremsa vid Långsjön. 
Jag vet att Rättvisepartiet fortsätter kämpa precis som vanligt utanför kommunfullmäktige. 

Nu när valet är över är Rättvisepartiet det enda partiet som syns ute på torgen och så kommer det att vara ända tills nästa val. Mitt råd till alla väljare till nästa val är: Sluta lyssna på vad partierna lovar och säger, se istället på vad de gör i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.