tisdag 4 december 2018

Kommunens marknadshyror kan tvinga bort Västerhaninge hemslöjdsförening från Klockargården

Foton: Västerhaninge hemslöjdsförening

Hyran chockhöjs med 67 procent • Rättvisepartiet Socialisterna kräver att kommunledningen ingriper så att hemslöjdsföreningen kan vara kvar


Lina Rigney Thörnblom (RS)
Västerhaninge hemslöjdsförening har funnits i 90 år. Med sina 150 medlemmar och hantverkare håller de liv i en viktig bit av Haninges kulturhistoria.
Men när Haninge kommuns helägda bolag Tornberget chockhöjde hyran från 66 000 kronor per år till 110 000 kronor klarar föreningen inte längre hyran.
Föreningen beviljas kulturbidrag från kommunen, men bara för 20 000 av de 50 000 kronor de hade sökt för att kunna ha råd med hyran.
– Om marknadshyror införs överallt blir det slutet för föreningslivet och kulturverksamheterna i Haninge. Är tanken att det bara ska finns profitdriven kommers i kommunen? frågar sig Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna.
Hemslöjdsföreningen är bara en i raden av drabbade när Tornberget har infört marknadshyror. Tidigare i år protesterade Rättvisepartiet Socialisterna mot hotet att införa marknadshyror för Tungelsta-Lida föräldraförening.

Rättvisepartiet Socialisterna är det enda partiet i Haninge som har protesterat mot att Tornberget tillåts införa marknadshyror:
– Vi menar att Tornberget har brutit mot den bolagsordning som kommunfullmäktige har beslutat om. Det står klart och tydligt i paragraf 5 under ”Fullmäktiges rätt att ta ställning” att ”Bolaget ska bereda kommunfullmäktige i Haninge kommun möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas”. Tornberget är ett kommunalt bolag och måste rätta sig efter deras uppdrag och demokratiska beslut, fortsätter Lina.
– Kommunen måste ingripa och stoppa marknadshyrorna. Men först och främst måste de se till att Västerhaninge hemslöjdsförening kan vara kvar vid årsskiftet genom att kompensera för hyreshöjningen. När Tornberget införde marknadshyror för kulturverksamheterna i Kulturparken i Handen pressades kommunledningen att kompensera hyreshöjningarna – det måste de göra för hemslöjdsföreningen nu också, kräver Lina Rigney Thörnblom (RS).
RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.