onsdag 28 november 2018

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Foto: Natalia Medina
Manifestation mot det dagliga våldet mot kvinnor, våld i hederns namn och barnäktenskapAv Katja Raetz
- - -

Söndag den 25 november uppmärksammades våldet mot kvinnor världen över. Denna dag är instiftad av FN för att särskilt uppmärksamma behovet av avskaffandet av våldet som kvinnor dagligen utsätts för.
I Stockholm samlades drygt 100 människor för en ljusmanifestation. Flera talade, bland annat från Glöm aldrig Pela och Fadime, Varken hora eller kuvad, Svenska kvinnorörelsen med flera. Även Socialistiska feminister, där medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna ingår, stod som en av arrangörerna. I talen uppmärksammades det dagliga våldet mot kvinnor, våld i hederns namn och barnäktenskap, men också om motstånd och framgångar. Att frågor som prostitution och surrogatmödraskap behöver vara en del av kampen mot våld mot kvinnor togs också upp.  

Talare från Socialistiska feminister påminde om att framgången med metoo-rörelsen, som drog den systematiska sexismen i ljuset, är hotat när kvinnofientliga krafter vinner mark. Det krävs organiserat motstånd med mass­aktioner som till exempel de spanska studenternas strejk mot sexism eller proteströrelsen som formerar sig mot sexistiska domstolar i Irland. 
Nästa steg är att förbereda internationella kvinnodagen den 8 mars 2019 som en kraftfull kampdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.