lördag 10 november 2018

Kristallnattens offer hedrades i Haninge: ”Låt det aldrig hända igen”

Katja Raetz (RS) talar på Poseidons torg
Rättvisepartiet Socialisterna och Haninge mot rasism höll torgmöte på Poseidons torg i Handen igår på 80-årsdagen av kristallnatten.

Katja Raetz, specialistsjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna var en av talarna. Här är Katjas tal:

”Vi samlas här idag för att minnas offren för pogromerna mot judarna 1938, den så kallade kristallnatten, för 80 år sedan.
Den 9 novemver 1938 var startskottet för massmordet på judarna. Med det började inte med det. Det började med att peka ut judar som mindre värde, som lägre stående människor. Det började med att avskilja, segregera, byggar getton och i slutändan deportaioner.
Idag kan vi se början igen, där flyktingar behandlas som mindre värda.
Jag själv är sjuksköterska och står för att alla människors rätt till god och lika vård oavsett om man är rik eller fattig, oavsett hudfärg, religion eller etnicitet – detta är en av grundprinciperna i vården. Men det är något som ifrågasätts.
Det är sedan många år kris i vården med allt långa väntetider, personalbrist. ökat stress, inställda operationer osv. Vi har nog all här hört hur man kan vänta uppemot två dagar på akuten innan man får plats på en riktig vårdavdelning.
Vad vi ser är hur vården används av högerpolitiker som slagträ i debatten mot flyktingar. Och detta är inte bara från Sverigedemokraterna. Bristen på resurser skylls på invandrare och flyktingar samtidigt som vinster i välfärden försvaras.
Rasism har alltid tjänat till att splittra som borde kämpa tillsammans samtidigt som man avleder från orsakerna till krisen.  Så var det 1938 och så är det idag.
Att Sverigedemokraterna kan sprida sin rasistiska politik beror på regerings attacker ochhögeroppositionen även om man idag knappt vet vem som är vem
När den största flyktingvågen sedan andra världskriget bröt ut påstods det att samhället var nära kollaps. En intensiv kampanj började med målet att skapa ett annat samhällsklimat och knäcka flyktingssolidaritet.
Vi ser idag att denna politik har inte bara riktat sig mot flyktingar. Hand i hand med kom attacker på arbetare där man öppnade dörren till lägre löner, sämre anställningar och så kallade enkla jobb.
Vi som jobbar inom vården vet att krisen beror på bristande resurser men också att vården inte styrs utifrån personalen och patienterna behov. Företag tillåts göra storvinster på våra skattepengor som hamnar i skatteparadis.
Resurserna slukas av bemanningsföretag, riskkapitalbolag, vinstjakt, dåliga upphandlingar, outsourcing osv.
Kampen för välfärd är kamp mot högerpolitik som direkt är kopplat till kampen för asyl och mot rasism.
Vår styrka ligger i den gemensamma kampen, för bra och lika vård till alla, bostäder och trygghet, rätt till asyl och skydd från krig och terror."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.