onsdag 21 november 2018

Rädda föreningslivet i Jordbro

Foto: Natalia Medina
Föreningarna utan lokaler i flera år när Jordbro Kultur- och föreningshus rivs • Nya kulturhuset kommer bara vara mindre än hälften så stort som dagens

Socialdemokraterna slog på stort i valet med sitt löfte om ett nytt kulturhus i Jordbro. Ändå hotas Jordbros föreningsliv av utplåning. Det kommer nämligen dröja många år innan det nya huset står klart. Men dagens kultur- och föreningshus rivs redan nästa år. Var ska bibliotektet, fritidsgården och alla föreningar ta vägen under tiden?
Ifrah Hassan (RS)
– Kulturhuset i Jordbro och alla aktörer som samsas i huset är det enda som förser jordbroborna med utbud av alla möjliga tänkbara aktiviteter för kultur och hälsa eller som social träffpunkt. Verksamheter som väldigt tydligt har haft en viktig förebyggande roll men även är ett nav för alla oss som bor och verkar i området, säger Ifrah Hassan, som är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och jobbar med våldsprevention.
– Att nu ta bort det lilla men väldigt viktiga kulturhuset för år framöver kommer att vara förödande för många unga, särskilt de som kanske inte har något annat att göra under fritiden, säger Ifrah.
Kommunen har utlovat ersättningslokaler tills det nya huset står klart. Men faktum är att det inte finns några ersättningslokaler i Jordbro. Är tanken att Jordbro United, AC Jordbro, Vägen ut, Jordbro världsorkester och andra jordbrobaserade föreningar ska flytta sin verksamhet till Handen eller andra kommundelar?
Och även när (eller ens om) det nya nya huset står klart så kommer föreningslivet inte få plats. Det nya kulturhuset kommer enligt vad vi fått höra att vara mindre än hälften så stort som dagens; Biblioteket krymps till lägenhetsstorlek, aulan för 181 personer försvinner och ersätts med ett litet mötesrum och föreningarna kommer inte få egna lokaler.

För Jordbro United Dans & Show, som idag har hundratals verksamma barn och ungdomar, innebär planerna katastrof. Kommunens utlovade ersättningslokaler kommer förläggas utanför Jordbro. Det kommer sannolikt att innebära ett stort fall i antalet barn och ungdomar som deltar. Särskilt bland barn som är för små för att åka till andra kommundelar själv. Idag kan alla barn som vill delta just för att det är nära och deltagandet behöver inte påverkas av föräldrarnas arbetstider eller tillgång till bil.
Och även när (eller om) det nya kulturhuset står klart så kommer dansutrymmena bara vara hälften av dagens storlek. 

Jamila Zrioui (RS)
Dessutom kommer kommunen att ta ut hyror som helt skulle omöjliggöra för Jordbro United att ha så låga avgifter som idag. De mest ekonomiskt utsatta barnen skulle bli dem som drabbas – de som behöver verksamheten som mest.
– Det behövs demonstrationer och protester nu om föreningslivet ska räddas, säger Jamila Zrioui, jordbrobo och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Vill du bli aktiv i denna fråga? Kontakta oss på rs@socialisterna.org eller 072-524 42 95

Vi kräver:
• Ingen rivning förrän ett nytt kultur- och föreningshus står klart
• Det nya kulturhuset måste vara stort nog för att inrymma dagens verksamheter och föreningsliv. Nej till marknadshyror! Vi betalar redan skatt för denna viktiga ungdomsverksamhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.