tisdag 5 februari 2019

Vem är slumvärden som tar över Brandbergen?

Foto: Kenny_lex / Flickr CC

Slumvärden Victoria Park med koppling till organiserad brottslighet tar över 2 140 hyresrätter i Brandbergen

I december stod det klart att Akelius säljer hela sitt jättebestånd på 2 140 hyresrätter i Brandbergen till fastighetsbolaget Victoria Park. Men det är inte vilken hyresvärd som helst som tar över. Victoria Park är en av landets värsta slumvärdar som gjort sig kända för att fuskrenovera och chockhöja hyrorna samtidigt som de knappt har en förvaltning för felanmälningar.

"Haninge Bostäder borde ha tagit över istället"
Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Att nästan hela Brandbergens bostadsbestånd tas över av en slumvärd borde oroa även politikerna – det handlar om tusentals hyresgästers trygghet i en av kommunens största stadsdelar. Skillnaden mellan en dålig hyresvärd som Akelius och Victoria Park – ”hyresvärden från helvetet” – kommer att bli kännbar. Kommunala Haninge Bostäder borde ha tagit över istället, säger Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Omkring två tredjedelar av de sålda lägenheterna i Brandbergen är orenoverade. Häri ligger Victoria Parks mål med jätteköpet – att chockhöja hyrorna under täckmantel av renoveringar. Erfarenheterna från landet är att det blir fuskrenoveringar genomförda av oseriösa underleverantörer, fortsätter Lina.
När Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv besökte Victoria Parks bestånd i Lövgärdet i Göteborg, Hässleholmen i Borås och Ramels väg i Rosengård för ett år sen var bilden likadan:
• Utbredda problem med mögel, vägglöss och ohyra, kranar utan varmvatten och kall rumstemperatur i lägenheterna 
• Förfallna, skräpiga och illaluktande trappuppgångar, källare och utemiljöer – problem med råttor och skadedjur 
• Servicen och förvaltningen är nästintill icke-existerande – felanmälningarna lämnas oåtgärdade eller åtgärdas slarvigt 
• Ändå betalar hyresgästerna överhyror
"anlitat företag med kopplingar till kriminella gäng"
Det mest allvarliga med Victoria Parks är dock kopplingen till organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Det var när polisen informerade kommunstyrelsen i Göteborg om att Victoria Park hade anlitat företag med kopplingar till kriminella gäng som föräljningen av kommunala bostäder till Victoria Park stoppades.

Det var tack vare protesterna från boende i Rannebergen, Rättvisepartiet Socialisterna och Hyresgästföreningen med flera som försäljningen skjöts upp två gånger innan polisens rapport om kopplingar till organiserad brottslighet slutligen satte stopp för försäljningen. Men politikerna kände till företagets metoder redan innan polisens rapport. Tidningen Hem och Hyra har avslöjat att företaget har hotat boende med olagliga böter om de inte lämnar ifrån sig nycklar till underleverantörer.

– Vi behöver organisera oss här i Brandbergen på samma sätt som i Rannebergen, säger Lina.
Den 21 februari ordnar Rättvisepartiet Socialisterna ett möte i Brandbergen (OBS ny lokal: Brandbergens fritidsgård, Norra Kronans gata 429, kl 18.15) för att diskutera vad som kan göras (fb-event). Kontakta oss på rs@socialisterna.org för mer info.

RS Haninge


Läs också:
> Så slängdes slumvärden Patrizia Immobilien KAG ut ur Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.