tisdag 2 april 2019

Välfärdsalliansen: Nu börjar kampen för ett rättvist samhälle


En ny rörelse av fackliga, hyresgästaktivister och klimataktiva

Den knökfulla Sandlersalen formligen bubblade av förväntningar när den nya Välfärdsalliansen för rättvisa och klimatansvar lördagen den 30 mars lanserades i ABF-huset i Stockholm med en härlig mix av klimataktivister, hyreskämpar, välfärdsförsvarare, förortsaktivister och fackföreningsfolk.

”Såg vi en ny folkrörelse födas för klimaträttvisa och välfärd mot privatiseringsfanatism, januariöverenskommelser och miljösvek?” frågade sig mötets moderator Håkan Blomqvist efteråt.
Andra har redan rätat ut frågetecknet:
– Nu börjar kampen för att mobilisera för ett rättvisare samhälle, skrev Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari på Facebook under själva mötet, medan vice ordförande Jan-Åke Skoog efter mötet la upp härliga bilder med texten ”Välfärdsalliansen den nya folkrörelsen för ett bra liv”.
”Högt deltagande med bredd på ABF-huset igår när Välfärdsalliansen drog igång kampanjen för en första större protestyttring mot politiken för ökade klyftor och otrygghet, som sker i form av en demonstration som avslutas utanför riksdagen den 16 maj”, rapporterade Seko Stockholm på sin Facebooksida.

De klimatstrejkande ungdomarna från #FridaysForFuture uppmanade till politisk strejk för klimat och social rättvisa (foto: Natalia Medina).
En fyra minuters inledande film från klimatstrejken i Stockholm den 15 mars, följt av att scenen intogs av ett helt gäng unga klimataktivister från den av Greta Thunberg inspirerade rörelsen #FridaysForFuture, inledde stormötet.
Med Greta själv i Tyskland varvade Mina Pohankova i spetsen för en grupp skolstrejkande skolungdomar korta appeller, där de berättade om de 1,6 miljoner deltagarna i klimatstrejken den 15 mars världen runt, som samlade minst 15 000 i Stockholm.
”Det finns inga jobb och ingen välfärd på en död planet” löd budskapet, följt av en stark uppmaning till de vuxna och fackföreningarna att delta i de större strejker – utöver de som sker varje fredag – som planeras den 24 maj och i ännu större skala den 27 september. Då hoppas de få stöd av politiska strejker.

Klart inspirerad av denna inledning svarade professor Göran Therborn, huvudpersonen bakom Katalys forskningsprojekt om klass, att ”det här är början på någonting stort, med en enorm potential”.
– De allra yngsta har den största energin, men vi måste också fråga oss vilket samhälle vi vill ha?
Therborn förutspådde tre stora sociala revolutioner det här århundradet, som dock ännu till skillnad från de franska och ryska revolutionerna saknar strategier och strateger. Vad som väntar är enligt Therborn en process av ”många sociala strider” mot först och främst de mäktiga ekonomiska intressen som styr olje- och kolindustrin. Som de gula västarnas revolt visar, triggad av franska dieselskatter, blir det en klassfråga där vi också måste vända oss till fackföreningarna.
– Vad som krävs är en ny ekonomisk världsordning som bygger på social rättvisa framför vinster och konsumtion, annars väntar ett ekologiskt helvete.
De andra väntande revolutionerna är enligt Therborn kampen för kontrollen över den digitala revolutionen och ett socialt uppror som måste sätta stopp för den ojämlikhet som redan är på förkrigsnivå och som annars kan gå ”så långt helvetet räcker”.

I de appeller som följde manade Simon Safari från Hyresgästföreningen till kamp mot ombildningar, marknadshyror och kapitalets slaveri;  för bostaden som social rättighet.
– Vem är det som ska styra samhället: politikerna och medborgarna, eller kapitalet?
Det blågröna styret i Stockholm planerar nu för att redan i maj i brev till hyresgästerna i elva stadsdelar bjuda ut allmännyttan till nya bostadsrättsföreningar. Men motståndet är väl förberett. I ett engagerat inlägg för Nätverket Rädda hyresrätterna redogjorde Elin Gauffin också för den imponerande rörelse i nästan alla berörda stadsdelar och som nätverket nu vill samla till en ny demonstration till stadshuset den 6 maj.
Rut Elliot Blomqvist, klimataktivist och redaktör för Uneven Earth, diskuterade i sitt tal riskerna för att klimatkrisernas kaos kan leda till en auktoritär kapitalistisk världsregim.
– Utan rödgrön organisering har vi inte en chans.
– Vi kommer inte klara oss utan varandra, var också budskapet från Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion.
Musikern Johan Johansson, också känd från striden mot ombildningar i Söderkvarteret Linjalen, höjde kampstämningen ytterligare med svidande kritiska låtar om hur ”sparka neråt blivit norm” och hur ”staden styrs av skurkar i manschett”.
Professor Göran Dahlgren fortsatte med ett sylvasst tal om hur den svenska sjukvården måste ses i ett klassperspektiv och mer än någon annanstans har överlåtits till marknadens profitörer, en politik som nu har permanentats av januariavtalet.
– Det finns inte längre något samband mellan vårdbehov och etablering av nya vårdcentraler, men det finns ett samband mellan hög medelinkomst och etablering av nya vårdcentraler, sa Dahlgren.


Sjuksköterskan Katja Raetz, aktiv i En annan vård är möjlig och Rättvisepartiet Socialisterna, fyllde på med upprörande fakta om hur omstruktureringen av vården i ett Stockholm med mer än 3 000 privata vårdgivare har lett till att hälsoklyftorna ökar mellan rika och fattiga stadsdelar.
– Det skiljer idag 18 år i livslängd mellan en högutbildad i Danderyd och en lågutbildad i Vårby.
Gunnar Westin, vice ordförande i Seko Stockholm, varnade för hur Januariavtalets urvattning av turordningsreglerna riskerar att öka rädslan för att säga ifrån på arbetsplatserna.
Han hyllade också de unga klimataktivisternas kamp och ansåg det vara viktigt att nu ta upp en diskussion om både nya och gamla kampmetoder som den politiska strejken.

– Men det är viktigt att ärligt säga att det är ett verktyg som ligger och dammar högt upp i ett låst skåp hos fackförbunden. Att den dessutom är hotad att olagligförklaras med den planerade lagstiftningen för att begränsa strejkrätten är det Arbetsdomstolen av alla som har påpekat!
Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd sammanfattade Välfärdsalliansens budskap:
– En och annan strid kan vi vinna var för sig, som hamnarbetarna och som när vi i Husby ser ut att ha vunnit vår kampanj mot väg- och byggplaner nere i vår gröna oas vid Järvafältet. Men det är bara tillsammans vi kan vända samhällsutvecklingen. Det är tillsammans vi måste dra en röd och grön linje mot allt detta!
På hans fråga om mötet ställde sig bakom idén om en gemensam demonstration från Sergels torg till Mynttorget den 16 maj gav också mötet ett rungande ja.
Innan till sist Håkan Blomqvist tackade alla för ett fantastiskt möte upprepade Ester, en av de unga klimataktivisterna, budskapet från #fridaysforfuture:

– Även ni äldre förstår allvaret, ni måste också göra någonting. Varför gör vi ingenting nu medan det fortfarande finns tid? sa hon.
Ömsesidiga löften gavs också efteråt om att stödja varandras planerade maj- och höstprotester.
Mycket talar också för att fler organisationer snart ansluter sig till Välfärdsalliansen utöver de Stockholmsavdelningar av Seko, Unga byggare, Elektrikerna, Hyresgästföreningen, Nätverket Rädda hyresrätterna, Nätverket Gemensam Välfärd, Klimataktion och Norra Järva Stadsdelsråd, som redan finns med. Listan växer också på stöttande politiska nätverk som Rött forum, Internationella Solidaritetskommittén och Momentum Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.