torsdag 28 mars 2019

Hyresaktivister, fackliga och klimatkämpar bildar ny folkrörelse

30 mars kl 13 på ABF-huset i Stockholm

Upp till försvar för välfärd, trygghet och klimaträttvisa! Det är maningen från Välfärdsalliansen som den 30 mars blåser till strid för en ny folkrörelse med stormöte på ABF-huset i Stockholm kl 13.


Bakom rivstarten står Hyresgäströrelsen i Stockholm tillsammans med nätverken Rädda hyresrätterna och Gemensam Välfärd, klimataktivister och flera fackliga organisationer. Samarbetet kom till efter den stora manifestationen mot ombildningar och marknadshyror vid stadshuset i slutet av januari. Tanken är att försöka knyta samman olika rörelser för rättvisa och klimatansvar till en gemensam kraft för en solidarisk och jämlikhetsinriktad omställning mot politikens högersväng.

Januariavtalet innebär enligt initiativtagarna en fortsättning på flera årtionden av ökande klyftor mellan rika och fattiga, stad och land, män och kvinnor liksom mellan socialt och etniskt segregerade stadsdelar. Otryggare anställningar och försvagade kollektivavtal, införandet av marknadshyror, privatisering av välfärden och höjd pensionsålder är åtgärder som slår mot löntagare, hyresgäster, mot svaga och utsatta. En politik för ökad ojämlikhet slår samtidigt undan benen för en rättvis klimatomställning. Skolstrejkerna för klimatet, gräsrotsaktivismen mot marknadshyror och utförsäljningar tillsammans med välfärdsförsvar och fackligt engagemang för arbetsrätten, behöver helt enkelt stråla samman till en rörelse av rörelser, menar initiativtagarna.

På lördagen den 30 mars samlas hyresgäströrelsen i Stockholm på förmiddagen och gräsrotsaktivisterna för att rädda hyresrätterna lite senare på ABF-huset för att under eftermiddagen förenas med klimataktivister, välfärdskramare och fackföreningar (i nuläget Seko Stockholm, Byggnads Stockholm Gotland, Unga Byggare och Elektrikerna i Stockholm). Och fler kan det bli. 30 mars kan bli en startpunkt för att samla gräsrotsenergin för rättvisa till en ny samlande folkrörelsekraft.

Bland de talare som moderatorn Håkan Blomqvist ska hålla ordning på finns två professorer, Katalys-utredaren Göran Therborn, författare till boken Kapitalet, överheten och alla vi andra, och Göran Dahlgren som har skrivit boken När sjukvården blev en marknad. För bostaden som en social rättighet kommer Simon Safari, Hyresgästföreningens regionordförande i Stockholm, och Elin Gauffin från Rädda hyresrätterna att hålla appelltal. Om kampen för en snabb och rättvis klimatomställning kommer Rut Elliot Blomqvist, doktorand om rödgröna rörelser, och Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion, att tala. Andra appelltalare blir Gunnar Westin, vice ordförande i Seko Stockholm, sjuksköterskan Katja Raetz, Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd och den kända ståupparen och förortsprofilen Melody Farshin. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.