torsdag 13 februari 2020

Direktörerna tjänar 61 gånger mer än industriarbetarna och 81 gånger mer än personliga assistenter

H&M f d ägare Stefan Persson, nu Sveriges rikaste man efter ett liv av att berika sig på slavliknande villkor
"De många miljarder som han äger tillhör egentligen de som tillverkar, transporterar och säljer H&M:s kläder, samt till Sveriges välfärd i form av skattepengar som inte betalats"


av Louise Strömbäck
- - -

Sveriges maktelit tjänar mer än någonsin i jämförelse med vanliga arbetare. Det visar LO som årligen kommer ut med en rapport där de jämför maktelitens inkomster med industriarbetarnas.

Sveriges rikaste direktörer tjänar i snitt 60,8 industriarbetarlöner i månaden. Det motsvarar en månadsinkomst på 1,9 miljoner kronor. För bara ett år sedan hade samma grupp av direktörer 59,2 industriarbetarlöner i inkomst. Ända sedan början på 2010-talet har siffran ökat för varje år, i takt med utvecklingen av det nyliberala systemet.
"Istället njuter han nu av en pension i lyx med ständig ökning av hans förmögenhet med varje utdelning från H&M, medan svenska pensionärer i allmänhet lever på svältpensioner"
Sveriges maktelit är en grupp på knappt 200 personer som har höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga områden i samhället. De har makt att påverka samhällets utveckling och det är de som har pengarna som skulle kunna reparera hela välfärdssystemet.
Men det är just ur bland annat välfärden som deras pengar kommer och i och med nedmonteringen av välfärden har de kunnat bli allt rikare. Den grupp som LO kallar den ekonomiska eliten består av 50 vd:ar på 50 stora bolag. Deras inkomster jämförs alltid med industriarbetares löner då dessa alltid funnits tillgängliga, men det går även att jämföra med 80,8 gånger en genomsnittlig lön för en personlig assistent eller 76,1 gånger lönen för en genomsnittlig arbetarkvinna.

Det är dessa människor som har makten att påverka vanliga människors liv. De påverkar lagar och regler, och de påverkar lönesättningen för anställda. Människor i sådana positioner gör allt de kan för att bara bli rikare och rikare, och det kommer alltid att ske på arbetares och fattigas bekostnad.
Ett exempel på företag som används för dessa ändamål är H&M, som i flera generationer styrts av klanen Persson. De tar till metoder som att använda sig av leverantörer där arbetare har slavliknande villkor och ingen rätt till organisering. Detta är en viktig orsak bakom familjen Perssons enorma förmögenhet.

Stefan Persson, som tills nyligen varit H&M:s ordförande men som låtit sonen ärva titeln, är Sveriges rikaste person och världens 47:e rikaste. De många miljarder som han äger tillhör egentligen de som tillverkar, transporterar och säljer H&M:s kläder, samt till Sveriges välfärd i form av skattepengar som inte betalats.
Istället njuter han nu av en pension i lyx med ständig ökning av hans förmögenhet med varje utdelning från H&M, medan svenska pensionärer i allmänhet lever på svältpensioner. Stefan Persson är bara ett exempel, men det finns 50 direktörer i Sverige som gör likadant.

De pengar som behövs för att rusta upp välfärden på alla håll existerar klart och tydligt. Det som krävs är ett återtagande av dem genom organisering och kamp för en rättvis fördelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.