måndag 3 februari 2020

Januariavtalet möts av protester 18 april


Nu samlas motståndet mot marknadshyror, försämrat anställningsskydd och nedskärningarna i välfärden • Protestkalender 

Ett år efter januariavtalet
mellan S, MP, C och L tar protesterna nu fart på allvar mot marknadshyror, försämrat anställningsskydd, underminerad välfärd med mera. Sedan regeringen har tillsatt en klimatutredare, Anders Danielsson, som redan förespråkar ja till Preemraff lär också detta bidra till att ytterligare sporra vårens klimatprotester.

Redan tidigare har Hyres­gästföreningen i Västra Sverige
uppmanat till lands­omfattande protester på gator och torg lördagen den 18 april mot marknadshyror och annat otyg i januariavtalet.
Sedan även torsdagskvällens regionstyrelsemöte för Hyresgästföreningen i Stockholm den 16 januari på förslag från sitt bostadspolitiska utskott beslutade att demonstrera den 18 april, samt att detta ska ske tillsammans med Välfärdsalliansen, kan detta bli en ännu hetare protestdag.
– Hit men inte längre; om vi fortsätter att knyta nävarna i våra fickor går tåget. Och det gäller inte bara marknadshyror. Vart är vi på väg med en S-ledd regering som lägger högerbudgetar? Nu måste alla som har varit med och byggt upp välfärden ta kampen, säger Hyresgästföreningens regionordförande i Stockholm Simon Safari till Offensiv.
– Vi måste visa att vi är en kamporganisation och gå tillbaka till den delen. För många av våra medlemmar är situationen som 1915 igen, med dåligt underhållna lägenheter och så vidare. Folk- och arbetarrörelserna måste kämpa ihop, hyresgästföreningen och fackföreningarna, säger Janåke Skoog, som representerar regionstyrelsen i Välfärdsalliansens samordningsgrupp och har en bakgrund som fackligt aktiv på Scaniabussar i Katrineholm.

Stockholmsregionens beslut välkomnas av Kristofer Lundberg, hyresgästföreningens ordförande i Västra Sverige.
– Det är jättebra att de två största regionerna i landet har beslutat sig för att mobilisera till protester den 18 april. Det kan öppna för fler och förhoppningsvis även förmå riksförbundet att se styrkan i gemensamma protester i hela landet, säger Kristofer Lundberg.
I Välfärdsalliansen, som bildades förra våren i spåren av kampen mot ombildningar av hyresrätter i Stockholm, ingår förutom Hyresgästföreningen Region Stockholm och Seko Stockholm flera nätverk och organisationer som Norra Järva Stadsdelsråd, Rädda hyresrätterna, Nätverket för Gemensam Välfärd och Klimataktion. Även Elettan och Unga byggare ställde sig förra våren bakom den gemensamma plattformen och sa att de ville delta, och fler kan tillkomma.

När det gäller bostadsfrågor startar kamprörelsen med ett lokalt stormöte i Folkets Husby onsdag den 5 februari kl 18, som arrangeras av Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort och Hyresgästföreningens Järvastyrelse, i samarbete med Hyresgästföreningens Stockholmsregion och Välfärdsalliansen.
Arrangörerna hoppas bidra till växande gräsrotsprotester även i Stockholms förorter mot januariavtalets marknadshyror och den sorts svindlande bostadsaffärer som vi har sett exempel på när världens största riskkapitalbolag Blackstone köpte upp D. Carnegie, bytte namnet till Hembla och efter bara tre år sålde bolaget till Europas största fastighetsgamar i Vonovia för 6 miljarder kronor.

På mötet i Folkets Husby medverkar Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, och Ann-Margrethe Livh, som representerar Järvastyrelsen, lokala aktivister och kanske även bostadsforskare.
Men mötet syftar också till att sätta Välfärdsalliansens gemensamma vårkampanj i rullning. Där ska också Seko Stockholms ordförande Monika Roll förutom att uttala fackets stöd till bostadskampen berätta om den parallella kampanj som Seko Stockholm drar igång till försvar för det hotade anställningsskyddet.
– Vi måste se till att stoppa planerna på att ge arbetsgivarna större makt att säga upp personal, utan saklig grund och turordningsregler, menar Monika Roll.
Som ett led i den kampanjen inbjuder Seko Stockholm till ett stormöte i ABF-huset lördag den 29 februari. Monika Roll hälsar inte bara andra fackföreningar utan även Välfärdsalliansen och allmänheten välkomna.


av Arne Johansson

Protestkalender Stockholm

På Välfärdsalliansens samordningsmöte den 10 januari listades vårens långa protestkalender i Stockholm så här:
• 5 februari, Stormöte mot marknadshyror och bostadsspekulation i Folkets Husby;
• 14 februari, Global skolstrejk för klimatet och därefter Knegarpub om LAS på restaurang Cirkeln;
• 29 februari, Fackligt stormöte för anställningsskyddet i ABF-huset;
• 8 mars, internationella kvinnodagen;
• 18 april, Protestdag mot januariavtalets marknadshyror, försämrade anställningsskydd och omvända fördelningspolitik;
• 24 april, Global klimatstrejk;
• 25 april, Skolmarsch;
• 1 maj;
• 23 maj; Välfärdsmarsch, där alla ”upprorsrörelser” och fack är välkomna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.