lördag 29 februari 2020

Rapporterade brister vid bygget i Vega – förlorade jobbet

Foto: Arbetsmiljöverket
Vattenläckor och mögel i nya husen i Vega • Haninge kräver inte underleverantörsansvar vid upphandlingar   

När en platschef på ett av bostadsbyggena i Vega i Haninge krävde att en vattenläcka i taket skulle åtgärdas, vilken lett till mögel i takbjälkarna, valde byggbolaget Lindbäcks Bygg att inte förlänga hennes provanställning.   

– Jag blev av med jobbet från en dag till en annan säger den före detta platschefen till P4 Stockholm.    
Lindbäcks Bygg är kända för sina lågstandardbyggen och att parkettgolven börjar läggas innan taket är på plats.
I ett uppföljande uppslag berättar Thomas Kullberg från Byggnadsarbetarförbundet:  

– Absolut är det en jakt på tid och pengar. Man vill sälja ut eller hyra ut så fort som möjligt, gärna en vecka innan man har byggstart.   
Haninge kommun har upphandlat byggena med Rikshem, som i sin tur anlitar underentreprenörer, som Lindbäcks Bygg, som i sin tur anlitar bemanningsföretag.
– Haninge upphandlar idag byggprojekt utan några sociala krav eller krav på huvudentreprenörs- ansvar. När vi krävde just detta i kommunfullmäktige 2014 röstades det ned av de andra partierna. Det är dags att ta nya initiativ nu och samla till protester mot kravlösa upphandlingar som leder till fuskbyggen, villkorsdumpning och tystandet av visselblåsare, säger Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna.
Byggnads drev igenom ett huvudentreprenörsansvar i byggavtalet 2014. Men det räcker inte för att komma till rätta med problemen. Därför behövs det att huvudentreprenörsansvar såväl som kollektivavtal även krävs i upphandlingar.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.