torsdag 5 mars 2020

Anställda talar ut om slavliknande arbetsvillkor i Haninge


Kortintervjuer med anställda och talare inför stormöte mot slavliknande arbetsvillkor 19 mars

Mobiliseringen till stormötet om slavliknande arbetsvillkor i Haninge pågår för fullt.
På mötet den 19 mars (kl 18 i Jordbro kultur- och föreningshus) kommer anställda att vittna om villkor från både kommunala och privata verksamheter.
Sofia Abukar
– På ett boende har det nu införts scheman med jobb 10 kvällar av 19, varav hälften är till kl 22, berättar Sofia Abukar, undersköterska och aktiv i kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” som tar strid mot kommunens påtvingade 12-timmarspass och sämre bemanning i äldreomsorgen.
Allt längre arbetspass, kortare nattvila, snabbare arbetstempo och hårdare minutkontroll är verkligheten för många anställda idag.
Utmattning, utslitna kroppar och söndertrasade familjeliv är inget någon borde acceptera, men många med otrygga anställningar är rädda att bli av med jobbet. Även fast anställda pressas på dessa sämre villkor, då både offentliga och privata arbetsköpare deltar i en gemensam kapplöpning för att normalisera villkor och arbetstider som hör hemma på 1800-talet.

En av talarna på mötet är Cecilia Hidegård, skyddsombud på ett privat äldreboende i Haninge där det införts 14-timmarspass:
– Vi behöver mötas och prata ihop oss. Om man inte gör väsen av usla villkor så blir det ingen förändring.
 När ”valfrihetsreformen” LOV infördes med privata vinstdrivande företag i välfärden öppnades dörren för uslare villkor, först i de privata företagen, sen i den kommunala verksamheten.
Katja Raetz
– Vi måste fortsätta striden mot vinster i välfärden, men också det nyliberala systemet New Public Management som driver på försämringen av arbetsvillkoren, förklarar Katja Raetz, fackligt aktiv sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna som också talar på mötet.
Vi har tidigare skrivit om hur privata vårdföretag, som Ambea Nytidas LSS-gruppboende i Tungelsta, använder deltidsanställningar för att slippa betala övertidsersättning. Övertiden kallas istället "fyllnadstid". På pappret är arbetstiden 37 timmar i veckan, men i verkligheten är det runt 67 timmar. Utslaget på en månad kan anställda hamna på 200-220 timmar trots att de är deltidsanställda. Övertiden långt över den tillåtna maxgränsen på 50 timmar i månaden.
På Vardagas äldreboende i Vendelsö förekommer det att anställda kan jobba tre pass på ett dygn, med en sammanlagt arbetstid på 21-22 timmar på ett dygn.
Mattias Bernhardsson
Mattias Bernhardssonorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen mot 12-timmarspassen, har träffat arbetare i flera olika branscher som saknar kollektivavtal:
– Bemanningsanställda, visstidsanställda, timanställda och ”sms-anställda” är ofta helt rättslösa, kan tjäna långt under avtalen och sakna försäkringar. Det finns butiksbiträden som tjänar 12 000 i månaden för heltid.
Foto: Mattias Bernhardsson 
Mångas arbetsvillkor hade varit betydligt bättre om det ställdes krav i upphandlingarna. Haninge upphandlar idag byggprojekt utan några sociala krav eller krav på huvudentreprenörsansvar. När Rättvisepartiet Socialisterna krävde just detta i kommunfullmäktige 2014 röstades det ned av de andra partierna.
Kravlösa upphandlingar leder till fuskbyggen, villkorsdumpning och tystandet av visselblåsare. När en platschef på ett av bostadsbyggena i Vega i Haninge krävde att en vattenläcka i taket skulle åtgärdas, vilken lett till mögel i takbjälkarna, valde byggbolaget Lindbäcks Bygg att inte förlänga hennes provanställning.

På mötet talar också Mokhtar Mohammadi om situationen för asylsökande som arbetar i bemanningsföretag.
”Hur sätter vi stopp? Hur organiserar vi oss?” Det är några av de frågor som kommer att diskutera på mötet.
Lena Lindberg-Qvickström
– Ju fler som kommer och gör sin röst hörd desto bättre, vi måste hålla ihop om vi ska uppnå det vi vill, konstaterar Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska och aktiv i kampanjen mot 12-timmarspassen som också talar på mötet den 19 mars.
Vill du ha mer information om mötet? Eller vill du träffa oss om dina arbetsvillkor anonymt? Ring Mattias Bernhardsson på 0725244295

RS HaningeLäs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.