tisdag 31 mars 2020

Anställa kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden

Foto: Arbetsmiljöverket
Haninge helt oförberedda på Covid-19: Anställda köper skydd för egna pengar eller tillverkar egna • 12-timmarspassen ökar smittorisken för anställda

Antalet bekräftade och misstänkta fall av Covid-19 ökar på Haninges äldreboenden. Samtidigt är mycket skyddsutrustning så gott som slut.
"har fått overheadfilm att sätta gummisnoddar i och trä över huvudet som visir"
"Vi har precis så vi klarar oss", säger Siw Lidestål, Haninges äldre- och socialomsorgschef till Mitt i Haninge.
Lena Lindberg-Qvickström
Men anställda reagerar mot det uttalandet: 
– Det finns tre visir på hela huset, som vi ska sprita och dela på 32 boende, säger Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska på Vallagården i Handen.
Anställda på Johanneslunds boende i Västerhaninge berättar att de har fått overheadfilm att sätta gummisnoddar i och trä över huvudet som visir. Andra köper själva den skyddsutrustning de behöver med sina privata pengar.
Sofia Abukar
– Vi behover inte applåder, vi behöver bättre villkor och skyddsutrustning, säger Sofia Abukar, undersköterska på Ros-Anders Gård i Tungelsta.
Bristen på skyddsutrustning handlar inte bara om den pågående krisen med Covid-19, utan är en effekt av nedskärningspolitiken; Mycket av den skyddsutrustning som saknas är standardutrustning som alltid ska finnas och som används när anställda ska utföra arbetsuppgifter där de kan komma i kontakt  med kroppsvätskor, t ex handskar och förkläden.

När Lena kontaktade sin chef skriftligt om att de omedelbart behövde ny skyddsutrustning fick hon som svar att ”MAS [medicinsk ansvarig sjuksköterska] ger oss instruktioner som vi följer” och bifogad länk (”Skydd mot Covid-19”).
Lena svarade chefen att i filmen säger de att det ska användas långärmade förkläden samt visir eller munskydd vid nära kontakt. Det vill säga det Lena försökte påtala till chefen att det inte fanns. Lena frågade också vad de ska göra göra när patienterna kräks eller får diarréer, utan att få svar.

Några timmar senare är länken om skydd mot Covid-19 borttagen.

De påtvingade 12-timmarspass som infördes på Haninges äldreboenden för ett år sen innebär också att smittorisken för anställda ökar:
Katja Raetz (RS)
– Dels innebär längre pass i sig ökad risk för smittspridning i och med längre tid i kontakt – utan skyddsutrustning – med boende som misstänks vara smittade med det nya coronaviruset; Dels innebär den ökade stressen och arbetsbelastningen att mottagligheten för smitta ökar, säger Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
– Problemet är inte bara att personalen själv kan bli smittade utan också att de kan föra coronaviruset vidare till sköra äldre innan de själva får symtom, fortsätter Katja.
Mattias Bernhardsson (RS) talar på demonstration mot 12-timmarspass utanför komnunhuset i höstas
– Många anställda har slutat på grund av de usla villkoren. Nu behöver kommunen ordna upp sin egen oreda. Om vi ska klara krisen måste budgettaket tas bort, bemanningen öka, skyddsutrustning köpas in, 12-timmarspassen tas bort och lönen öka med besked, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg med 170 anställda
> Fullt drag i kampanjen mot slavliknande villkor (16 mars)
Anställda talar ut om slavliknande arbetsvillkor (5 mars)
Vi vill samla anställda med slavliknande villkor till en stark röst (28 februari)
Tillbuden skenar på Haninges äldreboenden (31 januari)
Nyårslöftet: Kampen mot Haninges höger(s)tyre kommer att fortsätta (19 december 2019)
Kommunal, hjälp oss ta strid mot 12-timmarspassen (21 november 2019)
Äldrechefen bakom 12-timmarspassen får sparken (8 november 2019)
Kampen mot 12-timmarspassen pressar partierna (7 oktober 2019)
Kommunstyrelsen möttes av protester mot 12-timmarspass (23 september 2019)
"Vi ger oss inte förrän 12-timmarspassen tagits bort" (18 september 2019)
Äldrenämndens ordförande vägrar träffa anställda (16 september 2019)
Anställda protesterade mot 12-timmarspass vid fullmäktige (9 september 2019)
Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen (15 april 2019)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.