onsdag 11 mars 2020

Laziz får permanent uppehållstillstånd efter 10 år av kamp


Efter tre vågor segerrik kamp mot utvisningshot kommer det efterlängtade beskedet om permanent uppehållstillstånd  

Tusentals har kämpat för Laziz Saharifov och hans familjs rätt att stanna i Sverige; namninsamlingar har spridits, demonstrationer organiserats, Migrationsverket har ockuperats och juridiska hinderbanor övervunnits.
Laziz blev svensk boxningsmästare i 64 kilo år 2016 och är idag proffsboxare med många segrar i bagaget. 

Familjen Sharifov tillhör minoriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Laziz har tidigare grannar och vänner som har dödats och Laziz själv misshandlades innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.

6 oktober 2013: En av två ockupationer av Migrationsverkets lokaler

Trots de starka skyddsskälen har Migrationsverket försökt utvisa Laziz ett flertal gånger.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpade för Laziz och hans familjs rätt att stanna redan 2010 med bland annat demonstrationer och en namnlista som en stor del av kommunfullmäktige skrev under. Utvisningen stoppades.
2013 kom nästa hot om utvisning. Då samlades över 6000 personer i kampanjen för Laziz och hans familj, Migrationsverket ockuperades av kampanjen och Asylrörelsen Stockholm både den 6 och 11 november och stora idrottsprofiler uttalade sitt stöd för Laziz.

Laziz tvångsutvisades i december 2013, men kunde återkomma sex månader senare tack vare ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb som kampanjen tog initiativ till.


Men sen kom nästa dråpslag; Under våren 2017 menade Migrationsverket att villkoren i avtalet inte har uppfyllts och avslog ansökan att förnya arbetstillståndet. Det företag som 2014 genom ett sponsoravtal med Haninge boxningsklubb skulle finansiera Laziz anställning på boxningsklubben fullföljde inte sina åtaganden. 
Oavsett så var Migrationsverkets beslut att straffa Laziz för detta oacceptabelt, särskilt med tanke på de starka asylskälen och den starka anknytningen. Migrationsverkets avslag var ett resultat av S-MP-regeringens nya migrationslagar vilket i princip avskaffade asylrätten; Permanenta uppehållstillstånd avskaffades, krigsflyktingar fick endast rätt att stanna tre månader, politiska flyktingar i tre år och föräldrar splittrades från sina barn.

Efter det senaste utvisningshotet mot Laziz organiserades nya demonstrationer och upprop med flera tunga idrottsprofiler. Genom kampanjen vaskades nya sponsorer som möjliggjorde ett nytt arbetstillstånd fram. Och idag kom äntligen beskedet om permanent uppehållstillstånd. 
Natalia Medina.
Foto: Lina Rigney Thörnblom
– Äntligen kan Laziz slappna av och fokusera på boxningen. Alla, inte minst inom idrottsvärlden som engagerat sig och på olika sätt hjälpt till ska ha ett stort tack. Det är fantastiskt att så många tagit strid för att Laziz till ska få stanna i det land som är hans hem. Samtidigt är det fruktansvärt att andra som inte har samma skyddsnät riskerar att utvisas, säger Natalia Medina, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och Stockholms Arbetares Idrottsförening - AIF Boxning som tog initiativ till ett upprop för Laziz rätt att stanna med 28 undertecknande sportprofiler på SVT Opinion.
Väldigt många insatser ligger bakom denna seger. Vi från Rättvisepartiet Socialisterna vill tacka alla som demonstrerat och engagerat sig och rikta särskilda tack till Laziz tränare Vido Ratković, advokat Lisa Af Jochnick samt Henrik, Gunnar och Johanna Netz från Foderboden i Haninge.
– Kampanjen och den stora uppslutningen var oerhört viktig för att stoppa utvisningen, alla tre gånger. Det visar att kamp och organisering lönar sigsäger Lina Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna som kämpat för Laziz med familj sedan 2010. 
av Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.