torsdag 20 februari 2020

Nu är det upp till bevis, LO

LO-toppen skrev att det krävs “en rejäl förändring av regeringens politik” – dags att backa upp orden med handling! (Foto: Foto: Lars Forsstedt)
Fyra saker LO borde göra om de menar allvar med sina krav på ”en rejäl förändring av regeringens politik”av Per Olsson
- - -

Den 14 februari skrev hela LO-toppen en debattartikel i Dagens Nyheter som reste krav på ”en rejäl förändring av regeringens politik”. Det är Socialdemokraternas enda chans att återvinna ett brett stöd hos LO-förbundens medlemmar. Deras röster får aldrig tas för givna”.

Det omedelbara svaret från regeringen, levererat av finansminister Magdalena Andersson (S), var att påminna LO-toppen om att de stod bakom januariavtalet när det slöts för drygt ett år sedan. Vidare sitter åtminstone två av de som undertecknat debattartikeln, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Handels ordförande Susanna Gideonsson, i Socialdemokraternas verkställande utskott, vilket är partiets högsta beslutande organ.
Enligt media spelade dessutom LO:s ordförande en avgörande roll för att förmå Vänsterpartiet att lägga ned sina röster och därmed släppa fram en ny regering på januariavtalets grund.

I sin debattartikel efterlyser LO-­toppen bland annat välfärdssatsningar, höjda pensioner samt ger löftet att ”aldrig acceptera att en socialdemokratiskt ledd regering driver igenom försämringar i arbetsrätten eller arbetslöshetsförsäkringen.”
Men däremot sägs inget om vad LO ämnar göra för att sätta kraft bakom orden mer än att man hoppas att regeringen ger efter för oppositionens – V, KD, M och SD – krav på åtstramningar av arbetskraftsinvandringen.
”Det är oklart vad LO-styrelsen tänker göra om de inte uppfylls. Karl-Petter Thorwaldsson vill varken ge upp den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna eller gå ut i politisk strejk”, kommenterar LO:s tidning Arbetet.

Det är därför upp till bevis, LO. Det är dags att lyssna till medlemmarna. Endast 8 procent av LO:s medlemmar är nöjda med januariavtalet och dess politik, enligt en SVT/Novus-undersökning som presenterades den 30 januari.
Ett LO som tar kamp såväl mot januariavtalets politik och rasistisk splittring som för höjda reallöner och arbetsrätten skulle ge möjlighet att stoppa SD:s opinionsframgångar inom LO-förbunden.
Om LO-ledningen menar allvar behöver facken bryta banden med S och dess högerpolitik för att istället gå i bräschen för att bygga en kämpande vänsteropposition som kan bli början till ett nytt arbetarparti.

En steg i den riktningen vore att LO-facken blir med i aktionsdagen mot januariavtalet den 18 april, som Hyresgästföreningen Region Väst har initierat.
Ett annat steg vore att hela LO hoppar av LAS-förhandlingarna, ett tredje att LO-facken förbereder för konflikt, inkluderat strejk under avtalsrörelsen, och ett fjärde att LO står berett att utlysa politisk strejk för sina krav på regeringen.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Facken måste ge stöd och mobilisera till protestdagen den 18 april och vara beredda att utlysa politisk strejk mot januariavtalets arbetarfientliga politik.
• Ta fajten i avtalsrörelsen – förbered och rusta för konflikt.
• Demokratiska och kämpande fack. Bygg en kämpande socialistisk vänsteropposition – för ett nytt arbetarparti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.