lördag 21 november 2020

Gratis vaccin åt alla – förstatliga läkemedelsbolagen!


Ett vaccin ska självklart vara gratis och inte en inkomstkälla för giriga, vinstrika läkemedelsbolag som har fått stora summor av skattebetalarnas pengar för att ta fram ett vaccin


av Per Olsson // Artikel i Offensiv
- - -

Samtidigt som antalet smittade och döda i covid-19 fortsätter att öka snabbt, globalt och i Sverige, kommer positiva nyheter om att flera vaccin kan finnas tillgängliga i början av nästa år.
"AstraZeneca kan komma att ta 20 procent mer betalt än vad det kostat att producera vaccinet"
Ibörjan av veckan rapporterade läkemedelsbolagen Moderna och Pfizer med samarbetspartnern bioteknikbolaget Biontech att deras vaccin har visat sig ha 90-95 procent skyddseffekt. Även brittisk-svenska AstraZeneca hävdar att deras vaccin visat sig ha stora skyddseffekter och enligt läkemedelsjättens chef Pascal Soriot ”kan vi börja vaccinera folk i januari, möjligen i slutet av december”.
Andra läkemedelsjättar beräknas snart ge besked om att det vaccin som har tagits fram har visat sig ha i det närmaste full skyddseffekt. Bakom dessa positiva rapporter finns stora statliga insatser och den globala smittspridningen. Även kapitalismens metropoler har drabbats, vilket bidragit till att på ovanligt kort tid har ett möjligt vaccin forskats fram.

Men först i mitten av nästa år beräknas en massvaccinering kunna påbörjas i de länder som tillhör världens rikaste. De förhandsbeställningar som regeringarna i de rikaste länderna har gjort motsvarar i stort sett den produktion av vaccin som är möjlig nästa år, vilket innebär att de fattigaste ländernas (låginkomstländerna) befolkning kan få vänta till 2024 på vaccin.
”Rika länder med totalt 13 procent av världens invånare har redan förbeställt mer än hälften av de doser som läkemedelsbolagen har lovat att producera”, larmade hjälp- och biståndsorganisationen Oxfam i september.
Över 50 vaccin mot covid-19 genomgår just nu kliniska försök på människor, där åtminstone 12 av dem är i fas 3 (den sista fasen innan ett godkännande). Vaccinteknikerna skiljer sig åt, och alla är inte prövade. De priser som aviserats för doserna varierar stort – från 37 dollar till 3 dollar – och ännu är det inte klart hur många doser/påfyllnadsdoser som behövs för behålla immunitet.
Eller som Terese Bergstedts, SVT:s vetenskapsreporter, skriver den 19 november:
”Många frågor återstår, bland annat om hur länge skyddet räcker. Vaccinerna tycks kunna hindra svår sjukdom, och kan i så fall rädda liv, men vi vet inte om de helt kan stoppa människor från att bli infekterade, vilket är ett måste för att få kontroll över smittspridningen.”
Det är också oklart hur många doser som kommer att krävas och exempelvis Pfizer/Biontechs vaccin behöver förvaras i minus 70 grader, medan andra kan förvaras i kylskåp. I Afrika söder om Sahara beräknas mindre än en tredjedel (28 procent) av alla vård- och hälsocentraler ha säker tillgång till elektricitet.
Priset och sned fördelning tillsammans med brist på elektricitet och möjlighet att förvara vaccin (upprätthålla ”kylkedjan”) dödar idag miljoner människor. Var 20:e sekund dör ett barn av en sjukdom som hade kunnat förhindras med vaccin.
Dessutom är fördelningen av vaccinet i händerna på vinstjagande läkemedelsjättar och regeringar, och fördelningen är inte under demokratisk kontroll av de behövande och deras organisationer – fackföreningar, sociala rörelser, folkliga organisationer i lokalsamhällena, och så vidare. Fattiga och fattiga länder riskerar därför att få ingen eller liten tillgång till ett vaccin mot coronaviruset.

Det är därför hög tid att fackföreningar och andra sociala rörelser ”med en röst kräver ett gratis vaccin för folket”, som det globala facket PSI säger och reser även krav på att patentskyddet för kommande vaccin ska slopas.
”Enligt läkemedelsbolagens beräkningar kommer nu 50 miljoner doser finnas tillgängliga nästa år och 1,3 miljarder år 2022. Men de rika länderna har redan beställt (tecknat förköpsavtal) 1 miljard doser”, påpekar PSI.
Bland dem finns Sveriges regering, som har tecknat tre avtal vilket enligt statsminister Stefan Löfven innebär att landets alla invånare kan vaccineras. Den brittiska högerregeringen hävdar också att man nu har slutit så många förköpsavtal att varje invånare garanteras inte bara en, utan flera doser. I Bangladesh däremot är det hittills endast en av nio invånare som garanterats vaccin i form av endast en dos.
Den svenska regeringen befäster också denna dödliga orättvisa genom att inte stödja det förslag som har rests om att länder åtminstone tillfälligt ska kunna frångå patent- och immaterialrätten för att importera eller tillverka billigare generiska versioner av vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning mot covid-19. Förslaget ska diskuteras på världshandelsorganisationen WTO:s möte som startar den 20 november.

Ett vaccin ska självklart vara gratis och inte en inkomstkälla för giriga, vinstrika läkemedelsbolag som har fått stora summor av skattebetalarnas pengar för att ta fram ett vaccin.
Enligt brittiska The Guardian beräknar Pfizer/Biontech att vaccinet ska ge en sammanlagd vinst på hisnande 13 miljarder dollar (1 dollar motsvarar drygt 8,6 svenska kronor).
I ett försök att vinna popularitet och ge sken av att man också värnar hälsa och inte bara vinst har exempelvis Astra/Zeneca sagt att ingen vinst ska tas ut på vaccinet, och Moderna, vars vaccin kostar 35-37 dollar per dos, har aviserar att man kommer att tillämpa den patent som stoppar andra från att utveckla ett billigare coronavaccin.
Det har också framkommit information som visar att AstraZeneca kan komma att ta 20 procent mer betalt än vad det kostat att producera vaccinet.
”Företaget har stuckit ut hakan och sagt att de själva kommer att kunna förklara pandemin över i juli 2021 – men det betyder att AstraZeneca från och med det kan börja ta höga priser från regeringar och andra köpare för ett vaccin vars utveckling helt och hållet finansierats av allmänheten. Läkemedelsbolag är överlag mycket dåliga på transparens. Det gäller allt från licensavtal och överföring av teknologi till kostnader för forskning och utveckling och forskningsdata” (Läkare Utan Gränser den 11 november).
Om Moderna verkligen är beredd att dela med sig av sin vaccinteknik återstår att se. Själv kan bolaget bara producera vaccin för 7 procent av världens befolkning, ”varav nästan alla bor i rikare länder” (Oxfam den 16 november).

Bakom denna falska fasad av medkänsla lobbar läkemedelsjättarna i exempelvis EU:s maktkorridorer för att de ska hållas skadefria om det visar sig att vaccinet har skadliga biverkningar och mot gemensam upphandling till förmån för ”vaccinnationalism” som ger bolagen ännu större möjlighet att höja priserna, vilket välinformativa corporateeurope.org har avslöjat i en rapport.
Ett vaccin måste utan kostnad fördelas globalt i enlighet med behov, vilket kräver att läkemedelsbolagen omedelbart förstatligas, vård i offentlig regi samt att multijättarnas patent och immateriella tillgångar avskaffas så att forskning och utveckling kan ställas i mänsklighetens tjänst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.