fredag 20 november 2020

Seko stoppar MTR:s semestersabotage

MTR:s försök att tvångsförlägga semesterdagar har stoppats efter Sekos protester (Foto: Viktor Fremling).

Tvångsförläggning av semester stoppas efter protester från anställda och facket


av Louise Strömbäck
// Artikel i Offensiv
- - -

Under hösten har MTR försökt införa tvångsförläggning av semester under våren för de anställda inom Stockholms tunnelbana. Seko, som organiserar personalen i tunnelbanan, sade ifrån skarpt och MTR tvingades till slut att backa.
MTR har vid flera tillfällen de senaste åren försökt införa tvångsförläggning av semesterdagar för allt fler anställda; bland annat har sparade semesterdagar från tidigare år lagts ut med hänvisning till att arbetarna inte själva ansökt om ledighet för de dagarna under huvudsemesteransökan.

Under hösten har MTR försökt införa nya rutiner utan att förhandla med facket om detta. Det gäller de semesterdagar som en anställd har rätt att spara till kommande år; alla kvarvarande dagar utöver de 20 som måste tas ut. MTR införde en så kallad ”vårsökning”, som skulle ske redan nu under hösten, där man kunde ansöka om ledighet under våren 2021.
Redan nu ville företaget att man kryssar i om man vill spara semesterdagar till nästkommande år, alltså 2022. MTR hävdade även att om man inte kryssat i det har företaget rätt att lägga ut de dagarna hur de vill. Om en anställd kryssat i att de ville spara semesterdagar skulle de inte heller få ångra detta.

Seko ansåg att detta bryter mot både semesterlagen och kollektivavtalet, då MTR har en skyldighet att förhandla med facket om all förläggning av semester. Många av MTR:s anställda var mycket upprörda och protesterna nådde både företaget och Seko, som planerade en demonstration utanför MTR:s huvudkontor i mitten av november.
MTR tvingades backa i frågan och tog tillbaka sina planer, tack vare de anställdas och fackets protester. Därför ställdes även demonstrationen in då frågan redan är vunnen. Detta visar på hur viktigt det är att arbetare och fackföreningar säger ifrån och visar sin styrka gentemot arbetsgivarna.

Det här var förmodligen ett försök från MTR att testa gränserna, och hade de inte mötts av protester hade de inte bara fått igenom en olaglig förändring av semesterförläggningen; de hade även fått ett ökat självförtroende och större spelrum för att införa fler inskränkningar.
Därför är en stark fackförening med många aktiva medlemmar ett otroligt viktigt verktyg för att skydda arbetares rättigheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.