tisdag 7 mars 2023

Rädda Haninge kvinnojour


Haninges högerstyre försvarar placeringar av våldsutsatta hos vinstdrivande boenden istället för kvinnojourens 


av Louise Strömbäck

- - -

Allt fler skyddade boenden i privat regi med vinstintresse dyker upp (läs vår artikel från förra veckan här). Kvinnojouren i Haninge är en av de ideella jourer som blir lidande när kommuner väljer att placera våldsutsatta kvinnor hos de privata istället. Haninge kvinnojour varnar nu för att de kan tvingas lägga ned sitt skyddade boende om ett halvår.

Det är kommunerna som har ansvaret att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn – och som därför beslutar och betalar för placeringar i skyddat boende. 
– Får vi inga placeringar så kan vi inte behålla boendet, säger Kim Loeld på Haninge kvinnojour.
Kim Loeld

Haninge kvinnojour har funnits i 30 år, men riskerar nu att tvingas stänga. Kvinnojourens ordförande Kim Loeld var en av de som undertecknade en debattartikel i Aftonbladet den 14 februari som tog upp om hur de privata företagen gör miljonvinster på att driva skyddade boenden. Vinster som kommer ur höga dygnstaxor och som urholkar kommunens kassa och riskerar att betydligt färre kvinnor får hjälp att lämna våldsamma män.
"Det händer att de privata bolagen som får kommunens pengar för själva placeringen inte har kunskap eller personal på boendena och så hänvisar de kvinnorna till kvinnojouren ändå"
De privata vinstdrivande boendena tar upp till tre gånger så mycket betalt av kommunerna än kvinnojouren för varje kvinna som kommer till dem. 
– Om en kommun betalar 3000 kronor per dygn för en kvinna som har fått en placering, istället för 1000 kr så säger det sig självt att färre kvinnor får skydd, säger Kim Loeld.
Haninge kvinnojour har redan fått säga upp ett av sina två skyddade boenden med sex rum, och har tvingats skära ner en heltidstjänst till halvtid. Erfarenheten av de senaste årens allt fler privata aktörer på marknaden har visat att även då företagen anlitas för att ge skydd till kvinnor, så hänvisas de placerade kvinnorna många gånger till att kontakta en kvinnojour för att få stöd, berättar Kim:
– Vi blir uppringda av kvinnor som bor på ett privat boende för att det antingen inte finns tillräckligt med personal eller att personalen saknar kunskapen som kvinnan behöver för att läka och komma vidare i sitt liv. Men det är det privata företaget som får betalt för att stötta och skydda - inte kvinnojouren. Vi på kvinnojouren säger aldrig nej till en kvinna som vill ha någon att prata med. Vår drivkraft är inte pengar. Vår drivkraft är att vara medmänniska.
Tidningen Hem & Hyra rapporterar att samtliga anmälningar/ärenden hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som rörde skyddade boenden år 2020 gällde privata företag.

Men Socialnämndens ordförande i Haninge Sedat Dogru (M) ser ändå inte privata boenden som ett problem, utan som en “tillgång” när SVT:s reporter frågar om de förstår kritiken:
De [Haninge kvinnojour] får söka placering från andra kommuner hit, säger Sedat Dogru (M), varpå reportern invänder: “Men det har de ju gjort, de menar att detta är ett riksomfattande problem”. 
– Jag ha ingen lösning på problemet, vi får titta på det, svarar då Sedat Dogru (M).
Med andra ord riskeras både kvinnors och barns liv och hälsa för att vinsthetsen och marknadiseringen tillåts även inom området skyddade boenden för kvinnor och barn som är utsatta för våld. Som titeln på kvinnojourernas debattartikel löd: ”De gör miljonvinst på våldsutsatta kvinnor”.
Att få komma till ett skyddat boende ska vara en rättighet och det ska vara enkelt. Därför krävs det ett stopp på vinster i välfärden och att tjej- och kvinnojourer i hela Sverige får de resurser som krävs för att kunna ta emot alla kvinnor och barn som behöver skydd undan en förövare.

> Läs Rättvisepartiet Socialisternas öppna brev till Haninge kommun: Skyddade boenden ingen handelsvara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.