onsdag 15 mars 2023

Tågvärdarna: "Nu är det upp till bevis för Vänsterpartiet"


Intervju med Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko Pendelklubben och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
- - -

Med en vecka kvar till trafiknämndens möte om tågvärdarnas framtid den 22 mars fortsätter kaoset i pendeltågtrafiken i Stockholm.
– Med demonstrationen den 22 mars vill vi visa hur illa detta har skötts, så att någon tänker till och backar. Det är upp till bevis för Vänsterpartiet. När S sviker avtalet med dem måste V visa att de inte stöttar S. Annars kommer man ingenvart, då blir man bara en dörrmatta, och det var ju det som V sa att de inte skulle vara, säger Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko Pendelklubben och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Susann menar att kaoset på pendeln medvetet drivs på av operatören MTR:
– Nu är det prestige från MTR. Det ska köras 50 procent av tågen utan tågvärd, punkt. Hellre ställer de in turer än skickar med tågvärdar, som finns tillgängliga för att tågen ska kunna gå säkert. 
– MTR skyndar sig att bli av med folk. Alla tågvärdar blir ”erbjudna” omplaceringar, de slängs ut på utbildning för att få bort dem. Först har folk fått vänta i 1,5 år, sen ska de på 3-4 dagars varsel iväg på utbildning för en ny tjänst. 
– Det hänger nog ihop med att MTR är skraja för att beslutet kan vända, och därför vill de att det ska bli kostsamt eller helst omöjligt att backa. De vet att vår kollektivavtalsperiod snart går ut, från den 1 maj kan det bli strejk i den här frågan. Och de vet vem som skulle få stödet i så fall. Folk lyssnar på oss, inte på MTR. Därför är de desperata att till varje pris bli av med folk nu.
Man får känslan att ni får mycket stöd? Hur märker ni det?
– Vi får stöduttalanden från olika fackklubbar inom järnvägen, men även från andra företag. Till exempel fick jag häromdagen ett stöduttalande från en arbetsplats i Jordbro, en industri som skickade ett stödutlåtande där de pekade på att ingen ska behöva jobba ensam. 
– Vi får stöd från branschkunniga, men också allmänheten. Resenärer ger en massa stöd och pepp i sociala medier, och taggar oss och MTR. Häromdagen såg jag en som rätt träffande skrev ”tömma sopor hanteras av två personer, men ett tåg med upp till 1 800 personer ombord ska skötas av en person”. En hjärtläkare gick ut och protesterade mot att varken personal eller patienter kommer i tid, vilket leder till att de får ställa in operationer. Det kostar samhället enormt mycket pengar. 
– Även media visar på vår bild och ifrågasätter politikernas beslut. Till exempel är trafikregionrådet Anton Fendert miljöpartist, men hans beslut leder till ökad biltrafik – helt galet!
Vad händer den 22 mars?
– Vi, Seko pendelklubben, ST pendeln och verkstadsklubbarna från Seko och ST på pendeln organiserar en demonstration på Lindhagens gata utanför trafikförvaltningen. Vi vill möta politikerna innan det som kan bli den sista omröstningen om detta. Vi hoppas kunna visa hur illa det sköts så någon tänker till och backar. 
– Det kan förstås bli strejk efter den 30 april också, men det är nog för sent om MTR lyckas göra sig av med branschkunnigt folk. Det är väl deras plan antagligen – de vill bli av med oss som har erfarenhet och bryr oss.
Ni vill att vanligt folk kommer på manifestationen?
– Ja precis, vi hoppas förstås att kollegorna kommer, men andra också, till exempel de med rampservicebehov. Den ”lösning” som MTR förordar för till exempel rullstolsburna är katastrofal, det är på diskiminieringsnivå.
Vad vill de göra?
– Idag om det kommer någon i rullstol ställer de sig bara i mitten av perrongen och tågvärden springer ut och lägger ut en ramp. Det tar max en och en halv minut. Nu ska istället personen kontakta stationspersonalen och fylla i ett formulär med var de ska åka och så vidare. Sen ska stationsvärden lägga ut rampen när tåget kommer. 
– Men det kommer att ta tid, och var personen ska kliva av? Tänk om de bara ska åka en station? Det tar bara några minuter och då ska personalen på nästa station hinna kontaktas och springa ut. Alla ”lösningar” är efterhandskonstruktioner som de har skapat när vi har sagt att det här inte funkar. Det finns ingen vettig lösning för rullstorsburna som inte är diskriminerande. Varför ska de behöva planera sin resa 30 minuter extra?
Ser ni någon väg att vinna detta, att tågvärdarna blir kvar?
– Det är uppenbart att sossarna i trafiknämnden har svängt och planerar att svika sitt vallöfte. Vänsterpartiet har fått till något kontrakt med S där de blev lovade en ordentligt utredning. Istället fick de en så kallad ”tredjepartsgranskning” av MTR:s utredning som inte har tagit in synpunkter om stora brister. Vänsterpartiet kan inte nöja sig med en bristfällig tredjepartisgranskning när de har avtalat om en verklig utredning.
Efter intervjun med Susann har tidningen Arbetaren avslöjat hur MTR:s utredning dessutom har jämfört äpplen med päron när de gjort omvärldsbevakning angående liknande lösningar i till exempel Storbritannien.
– Nu är det upp till bevis för Vänsterpartiet. Om S sviker sin del i avtalet kan inte V stå för andra delar i avtalet. Sviker S sina punkter borde resten inte heller gälla, annars kommer man ingenvart, då blir man bara en dörrmatta, det var ju det som de sa att de inte skulle vara! 
Demonstrera onsdag 22 mars utanför Trafiknämnden:
Säkerheten först – tågvärdarna kvar!
Lindhagensgatan 100, kl 13.30
Arr: Seko pendelklubben, ST pendeln och verkstadsklubbarna från Seko och ST på pendeln

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Fullt stöd till pendelpersonalens kamp för säkerheten och tågvärdarna. Alla behövs på demonstrationen den 22 mars!
  • Vänsterpartiet måste stoppa pendelkaoset genom att hota med att dra in sitt stöd till regionstyret! När V satte ned foten mot marknadshyra med stöd av nätverket Nej till marknadshyra tvingades S backa. Att låta S komma undan med ett brutet vallöfte nu vore katastrof för kollektivtrafiken.
  • Seko måste mobilisera i avtalsrörelsen för kravet att resandetåg ska framföras av lokförare tillsammans med tågvärd. Förbered och annonsera redan nu för strejk med medlemsmöten i hela landet!
  • Enad kamp behövs för seger! Anta och skicka stöduttalanden från din fackklubb/fackförening. Förbered för sympatiaktioner! Om MTR och regionstyret vinner väntar samma system på många fler resandetåg i hela landet.
  • Ut med MTR – avgiftsfri kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstsyfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.