tisdag 21 mars 2023

Stödkampanj för tågvärdarnas och tågförarnas kamp

Kampanj och torgmöten vid Jordbro och Västerhaninges pendeltågstationer.

Kräver att Vänsterpartiets ledning i regionen fäller regionstyret om inte tågvärdarnas jobb räddas

På onsdag 22 mars demonstrerar Seko Pendelklubben, ST Pendeln samt verkstadsklubbarna på Seko och ST utanför Trafiknämnden möte. Rättvisepartiet Socialisterna har följt och stött kampen från start sommaren 2021 och kommer att fortsätta kämpa mot ensamarbetet i tågtrafiken oavsett vad som beslutas på. 

Inför trafiknämndens möte har Rättvisepartiet Socialisterna kampanjat och riktat sig mot resenärerna vid pendeltågsstationer samt mobiliserat till massringnings- och mejlprotester till både regionstyret (S, C, MP) och stödpartiet Vänsterpartiet. 

Här nedan är vår debattartikel i TCO-tidningen Arbetsvärlden, där vi kräver att V fäller regionstyret om inte tågvärdarnas jobb räddas:

"Allt stöd till tågvärdarnas och tågförarnas kamp
av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) fackliga kommitté: Katja Raetz, Louise Strömbäck, Petri Myllykoski, Jonas Brännberg, Raymond Stokki; och RS arbetsplatsorganisatör i Haninge Mattias Bernhardsson
Att region Stockholms styrande tillåter att den kinesiska regimens arbertarfientliga bolag MTR äventyrar både tågförarnas arbetsmiljö och resenärernas säkerhet genom att ta bort tågvärdarna är en fullständig skandal.

Ansvaret för pendelkaoset i Stockholm vilar tungt på det politiska regionstyret i Stockholm (S, MP och C). Det är enbart ur vinstintresse som MTR vill ersätta tågvärdarna med kameror och tvinga de redan hårt belastade tågförarna att ta över allt säkerhets- och informationsansvar såväl som öppning och stängning av dörrar.

Tågvärden är den som har koll och som finns tillgänglig vid eventuella säkerhetshändelser, eller om en resenär blir akut sjuk. När barn springer ombord på tåget och föräldrarna inte hinner i kapp är det tågvärden som ser detta och ser till att dörrarna åter öppnas. När funktionsnedsatta resenärer behöver en ramp är det tågvärden som fixar.

Kameror kan inte ge hjärt- och lungräddning, kan inte hålla en hoppare i handen, och kan inte besvara frågor från hundratals resenärer vid tågstopp och trafikstörningar. Dessutom är det en omöjlig uppgift för tågföraren att övervaka 24 kameror från en skärm i förarhytten på ett 214 meter långt tåg med upp till 1 800 resenärer ombord.

Utan tågvärdar kommer föraren att vara helt ensam och utsatt vid en olycka eller ett stopp. Det är föraren som kliver ut för att kolla bromsar och växlar, samt ska vara i kontakt med två olika trafikledningar. Ska de samtidigt behöva handskas med frågor från hundratals – ibland arga – resenärer?

Tågvärdarna måste vara kvar – det är MTR som måste bort. Systemet med upphandling till sämsta möjliga villkor måste bort – det system som gör det möjligt för MTR att dumpa löner och förbjuda stationsvärdar att gå på toaletten.

Socialdemokraterna gick till val på att rädda tågvärdarnas jobb, men svek så fort de fick makten. Den så kallade ”egna utredningen” Vänsterpartiet krävde av Socialdemokraterna för att stödja regionstyret blev i själva verket ingen utredning alls. Den utlovade utredningen, som enligt trafikregionrådet Anton Fendert (MP) skulle ta 5-6 månader, blev istället en ”tredjepartsgranskning” av teknikkonsultföretaget WSP och avklarades på några veckor. Istället för en egen utredning tog man en snabb titt på MTR:s gamla utdömda utredning och bekräftade den helt. Det är en skandal att det omfångsrika materialet rörande tillgänglighet och säkerhet som de fackliga klubbarna har tagit fram inte beaktades.

Detta sker dessutom trots att Arbetsmiljöverket (AV) har beslutat att skyddsombuden ska ha rätt att medverka i alla analyser, efter den bakläxa AV gav MTR på den otillräckliga riskanalysen.

Vänsterpartiet måste stå fast vid sina krav och hota med att fälla regionstyret om inte avvecklingen av tågvärdarna rivs upp – och verkligen fälla styret om avvecklingsbeslutet tas.

Vi vill också understryka hur viktigt det är med gemensam kamp och stöd från de centrala fackförbunden. När förare, tågvärdar, stationsvärdar, lokalvårdare och andra anställda – oavsett facklig tillhörighet – står enade, står också varje yrkesgrupp starkare. Här måste också de centrala fackförbunden backa upp klubbarnas kamp, krav och förhandlingar istället för att bromsa eller gå över huvudet på dem.

Allt stöd till tågvärdarnas och lokförarnas kamp! Fäll regionstyret om inte avvecklingen av tågvärdarna rivs upp!" 


Läs också:
> Intervju med Seko pendelklubbens ordförande Susanne Högye-Bäckman 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.