torsdag 29 mars 2007

120 skoljobb hotas

Artikel ur Offensiv


På måndag (2 april) har kommunfullmäktige i Haninge möte, men debatten om nedskärningarna finns inte med på dagordningen. Högern i Haninge fortsätter att hymla om hur mycket som egentligen ska skäras bort från skolor och barnomsorg, nu också med hjälp av vänsterpartiet och socialdemokraterna. Bitarna faller dock på plats mer och mer.


Lokaltidningen Mitt i Haninge skiver i senaste numret att ”39 miljoner extra räddar skolorna”, efter högeralliansens pressmeddelande. Men saken är den att det fortfarande är 20 miljoner som ska skäras bort och 120 jobb är hotade.
Lärarfacken har påpekat att nedskärningarna för 2007 låter mindre hårda eftersom de genomförs i slutet av året. Men effekten blir att ännu fler lärare och skolpersonal varslas om övertalighet.
Istället för full information till föräldrar, elever och personal har s och v gjort upp i hemliga förhandlingar med högeralliansen.
Uppgörelsen sägs ge ett ”räddningspaket” på 39 miljoner. Men exempelvis för Vikingaskolan innebär det bara att nedskärningarna minskar från 7,5 miljoner kronor till 6,6 miljoner. De måste fortfarande varsla 31 anställda.
Vart går då extrapengarna? En stor del går till höjda hyror för skollokaler med 22,8 miljoner kronor. Men skollokalerna ägs av kommunens eget bolag, Tornberget. Kommunen kan därför själv besluta om hyror.

Vart går extrapengarna?
Enligt rektorer kommer mycket av extrapengarna också att gå till friskolorna, men knappt något alls till att stoppa nedskärningarna i den kommunala skolan. Flera skolor diskuterar att omvandla sig till friskolor, vilket inte är konstigt om pengarna satsas på friskolor, men det skulle inte heller vara bra för eleverna med tanke på vinstintresse och risken för konkurs. Inte heller med tanke på att friskolor inte har någon skyldighet att ta emot elever med särskilda behov.
Inom Kvarnbäckens rektorsområde kommer också stora nedskärningar att genomföras. Enligt rektorns egen konsekvensanalys kommer förskolan att ha 2,66 tjänster på 18,5 till 19 barn per grupp. Inom grundskolan försvinner 2 speciallärare, 0,2 musiklärare, 0,25 kurator och 0,5 kock. Det kommer också att ske en ökning av elevantalet på mellan 19 och 26 elever per årskurs. Idag är det 66 elever på tre klasser.

Rädda skolan
För att rädda skolan krävs kamp, inte hemliga uppgörelser. Den enda effekten av rökridåerna är att alla berörda får ännu sämre information.
Föräldrar i Haninge kommer på onsdag (29 mars) att ha stormöte för att besluta om fortsättningen av kampen. Detta är en kamp för alla; föräldrar, elever, personal och kommuninvånare.
Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen kommer att ha en demonstration utanför kommunfullmäktigemötet den 2 april, alla borde sluta upp för att trycka på politikerna att stoppa skolslakten i Haninge!

Lina Thörnblom

------------------------------------------------------------------

Rädda skolan – demonstrera
Poseidons Torg
(Kulturhuset, Haninge centrum)
Måndag 2 april kl 16.00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.