torsdag 22 mars 2007

Det finns pengar

Artikel ur Offensiv

Efter 15 års nedskärningar är Haninges skolor, barn- och äldreomsorg, vård och fritid utblottade. Barnfattigdomen är stor och arbetslösheten är hög. Haninge behöver en krisplan för upprustning. Men var ska pengarna tas?

Nedskärningarna på skolan blir än mer skrämmande när man ser mot vilken bakgrund de genomförs.

Satsar minst på skolan
Redan idag satsar Haninge minst pengar per barn i hela landet och barngrupperna i förskolan tillhör de största i landet.
När socialdemokraterna och folkpartiet styrde Haninge satsades det hela 14 procent mindre på grundskoleundervisningen än i andra förortskommuner.
Detta ledde till att hela 17 procent av grundskoleeleverna inte nådde kraven för att börja gymnasiet och 46 procent av gymnasieeleverna hoppade av sin utbildning.
Nedskärningarna i skolan leder till ännu större problem på sikt då både arbetslöshet och socialbidrag kostar mycket för samhället.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kräver därför inte bara ett stopp för dagens nedskärningar utan en omfattande upprustning.

Här vill vi ta pengar:

- Haninge kommun har överskott på 97,5 miljoner kronor från 2006 och räknar med ett överskott på 60 miljoner för 2007.

- Om löner och arvoden och kostnader för politiker och konsulter skärs ner enligt RS förslag ger det 40 miljoner kronor.

Haninges dåliga ekonomi beror också på att staten minskat statsbidragen till Haninge precis som med andra kommuner.
I dag pekar statens överskott mot hela 121 miljarder.
Vad som behövs är landsomfattande kamp mot hela regeringens högerpolitik, mot privatiseringar och kamp för att kräva pengarna tillbaka till kommuner och landsting.

Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.