tisdag 13 april 2010

Debatt i kommunfullmäktige: Rättvisepartiet Socialisterna tog strid för 92 miljoner till skola och omsorg

Rättvisepartiet Socialisterna krävde på måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge att överskotten ska tillbaka till nämnderna med ett ett eget förslag att överföra 92 miljoner till skola, social-, barn- och äldreomsorg. Rättvisepartiet Socialisterna tog också strid mot högerledningens vinstkrav på kommunal verksamhet.

Lina Thörnblom (RS) i talarstolen

För Rättvisepartiet Socialisterna är det en självklarhet att överskott från kommunal verksamhet ska tas med från tidigare till nästföljande år. Dessutom har nämnderna redan utovats innestående pengar från tidigare år men ännu inte fått dem.
Att högeralliansens kommunledning själva vill använda en stor del av det budgeterade överskottet för 2010 visar hur fel det var att budgetera ett så högt överskottsmål som högerpartierna gjorde. Haninge kommun gjorde förra året en vinst på 94,2 miljoner kronor; hela tre procent av kommunens samlade skatter och statsbidrag.

– Överföringen av överskotten behövs för att återställa kvaliteten i kommunens verksamheter efter flera års nedskärningar. Ytterligare satsningar skulle behövas för att exempelsvis återställa personaltäthet och möjliggöra löneökningar enligt lärarförbundens och kommunals avtalskrav. Dessa satsningar finns inte budgeterade för idag men däremot i Rättvisepartiet Socialisternas alternativa budget, t ex genom besparingar på representation, partistöd, arvoden, konsulter, marknadsföring och onödiga projekt för t ex privatiseringar, argumenterade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson (RS).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade lagt ett förslag på att överföra lite mer pengar än högerledningen, vilket innebar att Socialnämnden och Äldreomsorgsnämnden inte skulle få ta del av merparten av sina överskott. Både i högerns samt i S och V:s förslag skulle pengarna placeras i en resultatregleringsfond – d v s ytterligare ett vapen för att få nämnder att fungera som företag.

Folkpartiets Tommy Lundin (FP) gick till attack mot Rättvisepartiet Socialisternas ”oansvariga politik” som inte tar hänsyn till det svåra ekonomiska läget.
– Den ekonomiska krisen utlöstes av samma nyliberala idéer folkpartiet försvarat. Rättvisepartiet Socialisterna vägrar acceptera att notan för bankernas och spekulanternas kris ska övervältras på varken kommunerna, välfärden eller vanliga arbetare, svarade Mattias Bernhardsson (RS).
I folkpartiets värld är det alltid någon annan än de ansvariga som ska betala.

Högerledningens förslag vann som väntat. Trots att nämnderna inte får använda pengarna så tillhör de fortfarande nämnderna och räknas som skuld till verksamheten, en skuld från högerledningen vilken Rättvisepartiet Socialisterna kommer påminna om och kräva ut varje gång nya nedskärningar väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.