tisdag 18 maj 2010

Låt Laziz och hans familj stanna i Sverige!


Familjen Sharifov i Haninge hotas av utvisning tillbaka till ett liv av våld och diskriminering. 15-årige Laziz Sharifov är elev på Jordbromalmsskolan, har just vunnit SM-guld i boxning och spås en lysande framtid. Men nu vill Migrationsverket tvinga Laziz med sin pappa, mamma och två bröder tillbaka till Kazakstan.
Familjen kom till Sverige i augusti 2008 i hopp om ett bättre liv. De tillhör folkgruppen uzbeker som utgör två procent av Kazakstans befolkning och utsätts ofta för trakasserier, diskriminering och våld. Både Laziz och hans bröder har fått stryk flera gånger.
Laziz klasskamrater på Jordbromalmskolan och hela boxningsklubben i Brandbergen stöttar Laziz och hans familjs rätt att stanna.
Endast 7 av 263 ansökningar om asyl av flyktingar från Kazakstan beviljades förra året.
Migrationsverkets alla avslag är ett resultat av högerregeringens politik. Asylskäl som politiskt eller etniskt förtryck är inte längre lika viktigt för att få stanna. Den borgerliga migrationspolitiken handlar istället mest om erbjuda företagen billig och rättslös arbetskraft. Jakten på flyktingar blir på samma sätt som talet om ”hårdare tag” ett sätt för makthavarna att sprida misstänksamhet mot andra än sig själva.
Men som tur är det många som inte går på argumenten om varför flyktingar och invandrare inte kan få stanna. Redan på några veckor har över 2 600 gått med i facebook-gruppen ”Låt Laziz & hans familj stanna kvar i Sverige!”. Det diskuteras att starta en namninsamling och att samla till protester.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer och kämpar för att familjen Sharifov ska få uppehållstillstånd. Rättvisepartiet Socialisterna, som har ett systerparti i Kazakstan, är väl bekanta med förhållandena där.
Arbetarledare och oppositionella fängslas av polisen hela tiden och protester är i praktiken inte tillåtna.
Tidigare kampanjer har visat att protester kan göra en stor skillnad och att det går att få migrationsverket att backa. Det behövs också protester mot de politiker som är ansvariga för den omänskliga flyktingpolitiken och de arbetsgivare som utnyttjar flyktingar och dumpar löner. Vi kräver att regeringen utfärdar en allmänn amnesti för alla som idag tvingas leva gömda.

2 kommentarer:

  1. Vi kan inte låte Sverige styras av diverse Facebookgrupper opch listor hit och dit.
    Förresten; att Laziz är duktig på att slåss hör inte till saken.

    SvaraRadera
  2. Jag tror knappast att någon facebookgrupp styr över något, än mindre Sverige. Men det är ett bra sätt att nå ut till många.
    Det stämmer att hans boxningsframgångar inte är ett skäl i sig. Vi hade engagerat oss i hans familjs rätt till asyl oavsett idrottsintresse. Men när man engagerar sig i ett asylfall vill man samtidigt ge en bild av vem och vilka det är man kämpar för.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.