tisdag 11 maj 2010

Debatt i kommunfullmäktige om avtalskrav och värdig mat i äldreomsorgen


Lina Thörnblom (RS) talar
På måndagens kommunfullmäktigemöte tog Rättvisepartiet Socialisterna strid för kommunals avtalskrav, för det lokala föreningslivet och för rätten till värdig mat inom äldreomsorgen.
– Kommunalarbetarförbundet kräver i pågående avtalsrörelse bland annat, ”Rätt till heltid”, ”Trygghet i anställningen. Trenden mot allt fler visstidsanställningar måste brytas” och ”det ska inte vara tillåtet att använda sig av inhyrd arbetskraft för att lösa permanenta arbetsplatsbehov” öppnade RS kommunfullmäktigeledamot Lina Thörnblom sammanträdets debattimma och frågade Raymond Svensson (C) vad kommunstyrelsens mål för fasta jobb och rätt till heltid är.
Raymond Svensson (C) vägrade helt enkelt att svara med den pinsamma undanflykten att detta skulle upp på ett framtida sammanträde då RS lämnat in en skriftlig interpellation!
– Avtalsrörelsen pågår nu, därför måste vi få diskutera kraven nu, inte sen när det är försent, svarade Lina Thörnblom (RS).
Centerpartisten, som trots allt är ansvarig för personalfrågorna där Haninge är arbetsgivare, fortsatte slingra sig med att ”det är SKL, Sveriges kommuner och landsting som förhandlar”. Det blev riktigt uppenbart att borgarna tycker det är obekvämt när klassfrågor kommer upp.
RS-ledamöten Mattias Bernhardsson utfrågade äldreomsorgsnämndens ordförande Kjell Bjerrehorn (FP) om köket på demensboendet Ros-Anders Gård i Tungelsta vilket personalen fruktar ska läggas ner:
– Storkökstillagad mat och flygplansmatpaket är sämre för de äldre. Idag är undernäringen mer utbredd på boenden än bland de äldre som bor kvar hemma. Maten ska lagas på plats och efter de äldres önskemål, sa Mattias Bernhardsson (RS).
Kjell Bjerrehorn (FP) svarade att inget sådant var bestämt men att en koststrateg var anställd för att göra en plan för hela äldreomsorgen. Dessutom, tyckte han, var det ”inte alls något fel på flygplansmat”. Att äldre har svårare att finna aptit fanns det ingen förståelse för. RS kommer att hålla kontakten med personalen på Ros-Anders Gård och agera om köket hotas.
RS debatterade också för mer resurser till föreningslivet, idrottsföreningar, kvinnojouren och tog strid för fler hyresrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.