fredag 28 maj 2010

Västerhaninge ljöd av antirasism

Den 27 maj samlade Rättvisepartiet Socialisterna ett 20-tal personer till torgmöte mot rasismen vid pendeln i Västerhaninge. Vi hade tre brännande frågor: – Stoppa Sverigedemokraterna! – Besvara de senaste veckornas nazistattacker i Haninge! – Låt Laziz få stanna!

Nu drar vi igång kampanjen som är vår del i att förhindra att Sverigedemokraterna blir invalda i riksdagen. Detta handlar vårt senaste massflygblad som ska ut i 20 000 Haningebrevlådor. Vi träffade på flera nya personer som anmälde sig till att bli aktiva mot SD-rasismen.
Vi träffade också några som sa att de skulle rösta på SD. Nivån på argumenten ljöd ”jag vill inte höra en massa andra språk när jag åker tåg”. SD sprider en rädsla vad gäller språk när språk snarare borde ses som en tillgång. Med mer resurser till skolorna – en av RS huvudfrågor – kan fler lära sig svenska och fler lära sig andra språk. Framförallt gäller det att se att problemen i samhället, så som arbetslöshet och bostadsbrist – orsakas av det krisande kapitalistiska systemet. För att kunna ta kamp mot det behöver vi gå samman många underifrån – oavsett nationalitet.

Det mest angelägna med torgmötet igår var att Laziz deltog. Laziz är en 15-årig kille som hotas med utvisning till Kazakstan – se tidigare blogginlägg. RS har gått med i kampanjen för att Laziz och hans familj ska få stanna.
– Bara sju personer från Kazakstan fick asyl förra året. Men vi känner till landet. RS har ett systerparti i Kazakstan vars ledare ständigt blir fängslade när de försöker använda sig av rättigheter som att demonstrera eller hålla möten – det är långt ifrån ett demokratiskt land, sa Joel Eriksson som talade till stöd för Laziz.
Tillsammans med andra stödpersoner (facebook-gruppen för Laziz har över 3 000 medlemmar!) genomför RS gärna fler protester. De ansvariga politikerna samt Migrationsverket bedriver en omänsklig politik när de tänker utvisa en familj från minoritetsgruppen uzbeker till Kazakstan. Blir vi tillräckligt många finns möjligheten att de backar.
På bredare front handlar fortsättningen om att asylrätten måste återinföras. Det är ytterst få som blir erkända som flyktingar idag – trots att tortyr, krig och förföljelse i världen knappast har minskat.

Elin Gauffin
RS Västerhaninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.