måndag 23 juli 2012

Handikappomsorgen tas över av riskkapitalister

Riskkapitalisterna, som redan lagt beslag på vård och skola, är också på väg att ta över handikappomsorgen. Under de senaste fem åren har stora delar av den skattefinansierade handikappomsorgen köpts ut av svenska och utländska riskkapitalbolag.
Avregleringarna under 1990-talet, som sades ge möjlighet för entreprenörer att själva driva gruppboende för vuxna med funktionshinder, har idag skapat en skattefinansierad marknad värderad till 30 miljarder kronor.
För fem år sedan upptäckte de stora privata koncernerna, ägda av skattesmitande riskkapitalister, att det fanns snabba och stora pengar i att driva gruppboenden, tog man över denna ”marknad”.
”Det svenska riskkapitalbolaget Valedo skapade Solhagagruppen, riskkapitalbolaget Procuritas köpte vårdkedjan Olivia, brittiska Argan Capital slukade omsorgskedjan Humana, och Uppsalabaserade SRK Konsultation köptes upp av det finska riskkapitalbolaget Capman. I bakgrunden fanns hela tiden de riskkapitalkontrollerade jättarna Attendo och Carema, som löpande sög upp fristående verksamheter. I dag vittnar Socialstyrelsens register om att 70 procent av landets fristående gruppbostäder för vuxna ägs av riskkapital­bolag, via holdingbolag i Luxemburg, London, Jersey och Guernsey. Jättar­na Carema, Attendo och Frösunda står ensamma för runt hälften”, skrev Svenska Dagbladet den 16 juli.
Riskkapitalisterna gör stora vinster genom att dra  ned på personalen.
– Det som känns konstigt är att man ska ha vinstintressen i handikappomsorgen där man vill ha trygghet för personerna i verksamheten, säger Thomas Jansson, talesperson för FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) till Svenska Dagbladet som, ”sett exempel på hur personalbesätt­ningen skärs ned till ett minimum och där frekventa upphandlingar skapar oro ute i boendena”.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.