söndag 21 april 2013

"Enade vi stå, söndrade vi falla!" - 1 000 demonstrerade mot REVA

Filmklipp: Riotsamba Slagverk värmer upp en kvart innan demonstrationens start:
(för snabbare laddning, klicka här och se filmen direkt på youtube)

- - - - - - - - - -
Relaterat: SvD
SVT Aktuellt, Internationalen
- - - - - - - - - -

Av Louise Strömbäck

"Riv REVA – Låt alla leva!" skanderade drygt 1 000 demonstranter när Asylrörelsen Stockholm marscherade mot riksdagen igår.

- Lägg ner Reva, stoppa alla tvångsutvisningar och stäng förvaren! Inför allmän amnesti för alla gömda flyktingar med lika rätt till vård, utbildning och svenska kollektivavtal! Med de kraven öppnade konferencieren Andisheh Alishahi demonstrationen och avbröts av applåder.

Foto: Davood Mousavi
Foto: Mattias Bernhardsson
Carina Gauffin talade för
Asylrörelsen Stockholm

Första talaren var Carina Gauffin som talade för nätverket Asylrörelsen Stockholm:

– Som robotar upprepar regeringens företrädare att alla har fått en rättssäker prövning och att de som har skyddsskäl får stanna. Samtidigt visar Migrationsverkets bonusar på 4800 kr per verkställd utvisning, att det finns en press att just avslå ansökningar – en politisk press uppifrån, från regeringen. Om prövningen var säker - Varför har vi då minst 15 000, kanske uppemot 40 000 flyktingar, som valt att gömma sig när de fått avslag? De gömmer sig just på grund utav att det inte finns någon rättssäker prövning. Vissa gömmer sig för att de kan bli dödade i hemlandet. Vissa gömmer sig för att få vara med sina barn – då Migrationsverkets beslut splittrar familjer. Vilken förälder HÄR skulle frivilligt föra sina barn till en krigszon? Eller till förföljelse p g a religion eller namnet du föddes med? Vilken förälder HÄR skulle frivilligt åka till andra sidan jorden – långt från dina barn och din partner du älskar? Vem väljer frivilligt att leva här utan rätten att arbeta, utan någon egentlig rätt till vård, utan permanent bostad och leva gömd under existensminimum?

Faryana Asghari talade för
Afganska Föreningen
Foto: www.afghana.se
- Mina vänner, vems historia ska jag berätta för er? Om Ali som var tvungen att lämna sin ofödda dotter för att han ej har rätt att vistas här, då han är från den lugna delen av det krigsdrabbade Afghanistan? Om unga Mujtaba som efter tre år av farliga resor inte fick stanna i Sverige för han hade passerat sitt sista datum som barn. Hans dom verkställdes, han gick under jorden. Han kan vara killen som serverar dig mat i stans bästa uteservering. Han kan också vara killen som sover under bron, sa Faryana Asghari som talade för Afghanska föreningen.

- Migrationsminstern talar om volymer, som om de inte var människor, utan bara kostnader. Högerpropagandan går ut på att vi måste välja mellan att ta emot flyktingar eller att ha bra skolor och välfärd. Men det är falskt! Det är inte flyktingarnas fel att man monterar ner välfärden för att berika en minoritet! Vi studenter måste organisera oss på skolorna. Om de försöker utvisa vår klasskompis - då måste vi vara beredda att svara med elevstrejker och demonstrationer, manade Tilde Sohberg som talade för Studenter mot rasism.


Lina Rigney Thörnblom (RS) talar
- När Tobias Billström (Migrationsministern) pratar om att vi måste "minska volymerna" på invandringen är det inte av omsorg om pensionärer och arbetare som bor i Sverige. Det är för att ta bort fokus från missnöjet med de växande orättvisorna och särskilt arbetslösheten. Sveriges BNP har ökat från 1 500 miljarder kronor 1993 till 2 900 miljarder kronor. regeringen hade heller inga problem att lova bort tusentals miljarder för att täcka bankernas skulder när krisen började. Men antalet asylsökande är förstås inte en rent ekonomisk fråga. Det handlar om solidaritet med extremt lidande människor på grund av krig, diktaturer, utsugning och naturkatastrofer. Svenska storföretag och EU hör till de ansvariga, sa Lina Rigney Thörnblom som är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommun.

Lina Rigney Thörnblom berättade att man måste ta strid mot tvångsutvisningarna och för allmän amnesti för alla gömda men också för lika rätt till utbildning, sjukvård, svenska kollektivavtal och för en massiv upprustning av välfärden med jobb och bostäder åt alla.
Foto: Hamidreza Hassaniyavand
Foto: José Collazos
Foto: Natalia Medina
Kampviljan och stämningen var enorm med öronbedövande talkörer både för amnesti och lika villkor: "Olika villkor drabbar alla – Enade vi stå, söndrade vi falla!" 

Jose Collazos, ordförande för Casa Peru (Casaperu.se) påminde om amnestikampen 2005 som tvingade fram 17 000 nya uppehållstillstånd:
- Så länge det finns folk som kämpar ska de inte känna sig lugna! ¡El pueblo unido jamás será vencido! (Ett enat folk kan aldrig besegras)

Talade gjorde också Rasool Benavand för Iranska flyktingars riksorganisation, Kalle Larsson från Vänsterpartiet, Afsaneh Vahdat för Riksförbundet Barnen Först, Susan Saberi för Iranska flyktingars riksförbund och Anita Dorazio från Asylkommittén Stockholm.

Demonstrationen var ett styrkebesked för asylkampen och många skrev upp sig som nya aktivister på Asylrörelsens kontaktlistor. Nu är siktet inställt på den riksomfattande protestdagen för flyktingamnesti den 6 juni (Se eventet för 6 juni i Stockholm här).

Foto: José Collazos
Foto: Natalia Medina
Riotsamba slagverk!
FAKTA Asylrörelsen Stockholm:
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Studenter mot rasism, Föreningen 'Varken hora eller kuvad', Riksförbundet Barnen Först, Papperslösa Stockholm, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casa Peru, Afghanska föreningen,  Riksföreningen Shahmamah och Salsal samt enskilda aktivister.
> Sedan starten i maj 2011 har Asylrörelsen Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 15 politiska flyktingar från Iran samt ett totalstopp för utvisningar till Syrien.

Gilla Asylrörelsen Stockholm på facebook
Lina Westerlund för asylrörelsen Stockholm på Aktuellt:
"Vi vill rikta krav mot politkerna för rätten till asyl
och för allmän amnesti för alla papperslösa"

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/protestmarsch-mot-reva-projektet

Länkar
RS Haninge: Gränspolisen upphör med kontroller i tunnelbanan - en delseger för protesterna
RS Haninge: Använd civil olydnad mot polisens REVA-kontroller
RS Haninge: REVA-kontroll upphörde under protestaktionen 1 mars
SVT Debatt: Mattias Bernhardsson och Enzo Kosta om civil olydnad mot REVA

SVT Debatt: Mattias Bernhardsson svarar replik av SD:s rättspoliska talesperson Richard Jomshof

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.