tisdag 9 april 2013

RS föreslog att nämndernas underskott skulle skrivas av - S och V svek

Kommunfullmäktige: Efter debatten om Haninges årsredovisning för 2012 var det dags att gå till beslut om över- och underskott under måndagens kommunfullmäktige. Trots ett överskott på 72 miljoner kronor för Haninge kommun och ett samlat överskott för nämnderna föreslog den borgerliga majoriteten att ytterligare 11,4 miljoner ska skäras ned i Socialnämnden, Äldrenämnden samt Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden under 2013 och 2014.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) argumenterade emot:
- Socialnämndens kostnadsökningar är starkt kopplade till konjunkturen och den lågkonjunktur vi allt mer börjar känna av lär hålla i sig. Kostnaderna ökar dessutom ytterligare eftersom kommunen saknar bostäder för de nämnden ska hjälpa (t ex genom köp av externa boendeplatser och överdebiterande vandrarhem). Äldrenämndens volymer beräknas öka ännu mer kommande år och har den högsta sjukfrånvaron (ökat från 6,8 till 7,7 procent). Det är inte rimligt att de ska ta med sig underskott på flera miljoner kronor som skapats av orealistiska budgetar, särskilt inte med ett så stort överskott i kommunen, sa Sanna Tefke (RS) i debatten.

Sanna Tefke (RS)
RS var de enda som yrkade att underskotten skulle skrivas av. Yrkandet röstades ner. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltog inte i diskussionen, varav två lade ned sina röster och resten röstade för fortsatta nedskärningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.